Росія використовує хакерів для атак на телефони українських військових — британська розвідка

Росія використовує хакерів для атак на телефони українських військових — британська розвідка

хакер
. Ілюстративне фото: Getty Images

Російські хакери використовують шкідливе програмне забезпечення для ураження на мобільних пристроїв Android, які використовують українські військові.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

Як зазначили у британській розвідці, 31 серпня 2023 року Національний центр кібербезпеки (НЦКБ) разом із міжнародними партнерами опублікував звіт про кампанію шкідливого програмного забезпечення, спрямоване на мобільні пристрої Android, які використовують українські військові.

Шкідливе ПЗ під назвою Infamous Chisel використовує російська хакерська група Sandworm, яку пов'язують з Головним розвідуправлінням (ГРУ) російського Генштабу.

За словами аналітиків, Infamous Chisel забезпечує постійний доступ до уражених пристроїв Android, зіставлення та вилучення даних із них. Йдеться про додатки для націлювання, які використовуються українськими військовими.

"Infamous Chisel, швидше за все, використовувався з метою викрадення конфіденційної військової інформації. Ця діяльність демонструє продовження використання Росією кіберпотужностей для підтримки вторгнення в Україну", — зазначили у британській розвідці.

У лютому 2023 року за поданням міністра оборони Олексія Резнікова Кабінет міністрів також ухвалив рішення щодо запровадження системи ситуаційної обізнаності Delta в Силах оборони.

Delta використовується для планування операцій та бойових завдань, координації з іншими підрозділами, захищеного обміну інформацією про розташування сил противника тощо. Зокрема, у Delta інтегровані чат-боти, розроблені Мінцифрою — "єВорог" та СБУ — "STOP Russian War".

Система оснащена сучасними засобами моніторингу підозрілої активності. Кіберпідрозділи союзників з 2021 року здійснюють постійну перевірку системи на вразливості, спроби несанкціонованого проникнення, витоку даних тощо.

На початок