"Ніколи б не повірив". Макс Ферстаппен побив рекорд Формули-1 за числом перемог поспіль

"Ніколи б не повірив". Макс Ферстаппен побив рекорд Формули-1 за числом перемог поспіль

"Ніколи б не повірив". Макс Ферстаппен побив рекорд Формули-1 за числом перемог поспіль
. Макс Ферстаппен (зліва) та Серхіо Перес на подіумі у Монці. Фото: AP Photos

Нідерландський гонщик виграв Гран-прі Італії.

Макс Ферстаппен, пілот команди "Ред Булл", встановив рекорд Формули-1 за кількістю перемог поспіль. Сталося це за підсумками Гран-прі Італії сезону-2023.

Чемпіонат 2023 року чинний чемпіон Формули-1 розпочав з двох перемог у чотирьох гонках. Після цього, починаючи з етапу у Маямі, нідерландський гонщик незмінно виграє гран-прі.

Напередодні Гран-прі Італії у Макса Ферстаппена було дев'ять перемог поспіль у нинішньому сезоні. За цим показником нідерландець ділив перше місце з Себастьяном Феттелем, який у 2013 році також як пілот "Ред Булл" виграв дев'ять поспіль етапів Формули-1.

У Монці чинний чемпіон світу стартував з другого місця, однак уже в першому повороті обійшов Карлоса Санца, який розпочинав гонку з поула. Відтоді Ферстаппен лідирував впродовж всієї дистанції і фінішував першим, здобувши рекордну 10-ту перемогу поспіль в одному сезоні Формули-1.

Що означає цей результат

  • Ферстаппен здобув 47-му перемогу у Формулі-1 – за цим числом він входить до топ-5. Наступний у цьому рейтингу — француз Ален Прост, який у 1980-1993 роках здобув 51 перемогу.
  • Макс здобув 12-ту перемогу у нинішньому сезоні. Більше було лише у Міхаеля Шумахера у 2004-му та Феттеля у 2013 році (по 13) і самого Ферстаппена – 15 у попередньому чемпіонаті.
  • Нідерландський гонщик набрав 364 очки у заліку пілотів сезону-2023: Макс на 145 очок випереджає найближчого конкурента, яким є партнер по команді – Серхіо Перес (219).
  • Команда "Ред Булл" продовжила свою переможну серію до 15 звитяг поспіль. У Кубку конструкторів вона набрала уже 583 очки проти 273, які здобув "Мерседес", що йде другим.

Що сказав Макс Ферстаппен після Гран-прі Італії

"Я ніколи б не повірив, що [10 перемог поспіль] це щось можливе. У гонці нам довелося попрацювати, і це, безумовно, було набагато цікавіше. У нас був хороший темп, хороші шини, але у ["Феррарі"] була велика максимальна швидкість".

"Було так важко наблизитися і зробити хід у першому повороті. Мені довелося змусити [Сайнца] зробити помилку, і, на щастя, це сталося. Коли він заблокув колеса, я мав краще зчеплення на виході. Це було добре, тому ми змогли здобути підсумкову перемогу".

Формула-1: що відомо

  • Третій поспіль чемпіонський титул нідерландець може достроково оформити вже у жовтні, на 17-му Гран-прі сезону в Катарі.
  • Наступна гонка Формули-1 відбудеться 17 вересня у межах Гран-прі Сінгапуру. У 2022-му переможцем цього етапу став Серхіо Перес.
  • У наступному сезоні календар Формули-1 складатиметься з рекордних 24 етапів.
На початок