У Хмельницькому біля житлової багатоповерхівки стався зсув грунту

У Хмельницькому біля житлової багатоповерхівки стався зсув грунту

У Хмельницькому біля житлової багатоповерхівки стався зсув грунту
. Фото: Андрій Дрозда.

Вранці 19 серпня у Хмельницькому в мікрорайоні Озерна в житловому комплексі «Чайка» стався зсув грунту. Попередня причина – через будівельні роботи, що ведуться поруч.

Це Суспільне підтвердив начальник сектору зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю головного управління ДСНС у Хмельницькій області Олександр Гулько.

«О 5.30 надійшов виклик від мешканців будинку на вулиці Кармалюка, 4/2 надійшов виклик, що з-під їхнього будинку зсунулася земля і пішли тріщини під будинок. Група, яка виїхала на місце події, дійсно зафіксувала зсув грунту за кілька метрів від 11-поверхового будинку з боку будівництва багатоповерхової забудови. Що ведеться поруч», - каже Олександр Гулько.

Один із мешканців багатоповерхівки Андрій Дрозда розповідає, що прокинувся десь о 4.30 під неймовірного шуму. «Подумав, що то зранку працюють грейдери на сусідньому будівництві, але виглянув у вікно, і побачив, як тут просто з-під нашого будинку сунеться земля. Було таке враження, що будинок просто зараз зсунеться у прірву. Дуже страшно. Бруківка позаду нашого будинку просто посипалася. Вийшов на двір, то було навіть чути, як під ногами земля тріщить. Будівельники, що будують поруч, дуже глибоко вкопалися, тому, мабуть, і стався цей зсув. Поруч з нашими будинками, наскільки знаю, має бути ще дві багатоповерхівки, які зводить компанія «Будальянс», - каже мешканець будинку Андрій Дрозда.

За його словами, частина людей з їхнього будинку уже самі евакуювалися, особливо з маленькими дітьми, адже переживають за їхнє життя. Додає: невідомо, як природа поведе себе надалі і чи не продовжить сунутися грунт і пізніше.

Мешканці будинку поряд з будівництвом кажуть, що залишатися у своїх домівках наразі небезпечно. Фото: Світлана Крентовська.
Мешканці будинку поряд з будівництвом кажуть, що залишатися у своїх домівках наразі небезпечно. Фото: Світлана Крентовська. Фото: Світлана Крентовська.

За словами Олександра Гулька, наразі створена комісія з розслідування надзвичайної ситуації, яка має провести усі експертизи та встановити, чи були порушення державних будівельних норм при проведенні сусіднього будівництва. Також очікується засідання Хмельницького міського штабу з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому буде прийматися рішення щодо евакуації людей з будинків на вулиці Кармалюка, 4 (ЖК «Чайка»), які можуть постраждати внаслідок надзвичайної ситуації, що виникла. Поки, каже Олександр Гулько, евакуація людей не проводиться, а на місці події працює комісія, яка має встановити, чи загрожує цей зсув будинкам житлового комплексу. Також будівельники ведуть укріплюючі роботи, аби не допустити подальшого зсуву грунту.

За свідченням очевидців, земля посипалася за кілька метрів від багатоповерхівки. Фото: Андрій Дрозда.
За свідченням очевидців, земля посипалася за кілька метрів від багатоповерхівки. Фото: Андрій Дрозда. Фото: Андрій Дрозда.

За словами мешканки будинку на вулиці Кармалюка, 4/2 наразі на місці подї є працівники Хмельнницької міської ради та працює комісія. Ведуться розмови про відселення мешканців їхнього будинку на деякий час до готелю "Поділля". Але остаточного рішення ще не має.

На початок