Перехід ПЦУ та УГКЦ на новий календар: що про це думають священники у Рівному

Перехід ПЦУ та УГКЦ на новий календар: що про це думають священники у Рівному

ПЦУ та УГКЦ переходять на новий календар
Протоієрей Петро Мартинюк, ПЦУ. Фото: Архів Суспільне Рівне

З 1 вересня Православна церква України приєднується до десяти помісних церков, які живуть за новоюліанським календарем, за ним парафіяни ПЦУ відзначатимуть нерухомі свята. Аналогічні зміни запроваджують й в УГКЦ. Представники обох конфесій у Рівному розповіли Суспільному, як ставляться до таких змін.

За новоюліанським календарем нерухомі свята, тобто дні, які щороку відзначають в одну і ту ж дату, з 1 вересня змістять на 13 днів раніше. Рухомі свята, як от Пасху, святкуватимуть за старим стилем.

"Православна церква України приєднується до десяти помісних церков, які живуть за новоюліанським календарем. Переходимо саме на новоюліанський календар, а не григоріанський, оскільки за новоюліанським календарем святкування Пасхи залишається за старою пасхалією, за старим вирахуванням. А за григоріанським календарем присутні зовсім інші вирахування", — розповів священник Свято-Покровського собору ПЦУ Петро Мартинюк

Православний календар
Фото: Суспільне Рівне

Разом з ПЦУ на новий календар переходить Українська Греко-Католицька церква.

"Робили соцопитування між духовенством, чернецтвом, мирянами. З огляду на це, синод єпископів, зібравшись на чолі з нашим патріархом Святославом, вирішив внести корективи у календар. Але це не означає пов'язувати ці дати святкувань з самим святкуванням. Дата — це одне, а святкування, пережиття всередині людини — це інше. Не можна так зациклюватися на даті, слід поглиблюватися в значення свята", — зазначив священник собору святого Миколая УГКЦ Іван Терентьєв.

священник Іван Терентьєв, УГКЦ
Іван Терентьєв, УГКЦ. Фото: Суспільне Рівне

За словами отця Івана, календар змінили й для того, щоб об'єднати християн у всьому світі:

"Ми хочемо об'єднання цих свят, щоб вони святкувалися з усіма християнами. Щоб не було в західній церкві Різдво 25 грудня, а в нас 7 січня. Старшим людям зараз буде складніше, ніж молодому поколінню. Молодь скоріше хотіла перейти на цей календар і навіть казала: «давайте ми будемо святкувати два Різдва: 25 грудня і 7 січня»".

Священник Свято-Покровського собору Петро Мартинюк зазначив, що минулого року люди вже були готові святкувати Різдво по-новому.

"Але ми говоримо про цілий церковний календар, а не лише тільки про Різдво. Кожен повинен про це пам'ятати. Щодо цього хотілося б, щоби люди, прокидаючись, помолившись зранку, відкривши календар, знали, яке сьогодні свято чи якого святого вшановують. Таким чином будуть призвичаюватися до новоюліанського календаря", — додав він.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок