Як вберегти ментальне здоров’я дитини під час навчання у війну. Пояснює психоневролог

Як вберегти ментальне здоров’я дитини під час навчання у війну. Пояснює психоневролог

Як зберегти ментальне здоров'я дитини
. Фото ілюстративне/Суспільне Рівне

Існує перелік простих порад, які допоможуть зрозуміти, чи перебуває дитина в нормальному психологічному стані. Їх в етері Суспільне. Спротив 1 вересня озвучив рівненський лікар-психоневролог Василь Галябар. Він також пояснив, як батькам діяти у стресові моменти, зокрема, пов'язані із війною.

За словами лікаря, багато людей мають підвищену нервову вразливість. Є випадки, коли діти панічно бояться спускатися в підвал або телефонують до батьків зі словами "забери мене, я боюся і все".

"Часто батьки перебільшують роль ракет і сигналів тривоги. Якщо дитина бачить спокійний вираз обличчя найрідніших людей, то вона не чує ракети, а бачить маму або тата, — розповів психоневролог.

Як вберегти ментальне здоров’я дитини

"Дітям потрібно пояснити, що бувають різні виклики і ми маємо можливість та вміння подолати їх. Майбутнє буде за нами. Все буде Україна. Ми переможемо. Це абсолютна істина, яку доносять звичайними словами, які в цій сім’ї прийнято говорити. Неважливо що ми скажемо, важливо, як ми це скажемо. Якщо сказати доброзичливо — це працює", — зазначив Василь Галябар.

Як допомогти дитині, якщо вона відчуває тривожність чи паніку

За словами лікаря, паніку потрібно лікувати, але якщо це лише тривожність, яка посилюється, то слід застосувати техніки саморегуляції. Класичний варіант — дихання квадратом.

"Потрібно відвернути увагу на щось більш нейтральне. Річ у тому, що адреналін, який виділяють наднирники, живе всього три хвилини. Якщо ми не заставимо наднирники викинути адреналін знову, то заспокоїмося. Адреналін викликає мозок. Якщо ми мозок розслабимо, то через три хвилини весь адреналін, який викликав тривогу, зникне", — додав він.

Як налаштувати дитину на навчання

Аби налаштувати дитину на навчальний процес і при цьому не тиснути на неї, Василь Галябар радить насамперед бачити критерії адаптації дитини до школи. Якщо дитина гарно справляється і в неї все добре, то не варто тиснути на неї. Починають втручатися тоді, коли на батьківську думку щось іде не так.

Лікар виокремив критерії, за якими можна зрозуміти, що дитина перебуває в нормальному психологічному стані:

  • очікуваний рівень навчання. Це в середньому від 8 до 12 балів. Здорова дитина при нормальній шкільній програмі й умовах може засвоювати програму;
  • дитина активно спілкується з ровесниками;
  • дитина дотримується субординації у спілкуванні із вчителем;
  • дотримується правил поведінки;
  • виконує усе вищезазначене із задоволенням.

"Якщо по цих критеріях усе є — тоді з дитиною все добре. Якщо щось не так — потрібно іти до вчительки, шкільного психолога, педіатра, а потім до вузьких спеціалістів", — додав він.

Чи може дитина приховувати емоції

Як зауважив лікар, дитина не може приховувати свої емоції. Вона завжди їх проявляє, але це не завжди бачать дорослі:

"Ми маємо гіркий досвід, коли люди ідуть з життя. І потім кажемо «ми ж бачили, що щось було не так». І дорослі, й підлітки. На жаль, це проблема. Хоча Рівненська область тут на передостанньому місці. В нас найменше за минулий рік було самогубців. Мова йде про те, що потрібно дивитися".

Однак, Василь Галябар зауважив, що кожне покоління стає більш практичним. Сучасні батьки є кращими, аніж попереднє покоління.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок