Kurs Valüt випустив перший за два роки сингл та кліп: чим цікавий трек

Kurs Valüt випустив перший за два роки сингл та кліп: чим цікавий трек

Kurs Valüt випустив перший за два роки сингл та кліп: чим цікавий трек
Kurs Valüt. Надано пресслужбою гурту

Kurs Valüt випустив кліп та сингл NEXT — перший за два роки. NEXT написаний у Дніпрі в перші тижні повномасштабного вторгнення: тоді місто "засинало" о 19:00. У пісні музиканти описують стани нічного життя країни, що регулюється комендантськими годинами, патрулями та повітряними тривогами. Автором кліпу став Максим Коцький.

Kurs Valüt випустив перший за два роки сингл та кліп: чим цікавий трек
Зйомки кліпу Kurs Valüt на пісню NEXT. Надано пресслужбою гурту

Суспільне Культура наводить кілька фактів про трек від його авторів:

  • Зведення треку починалося в номері 1006 готелю "Закарпаття" в Ужгороді, продовжилося на Нижньоюрківській, 31, у Києві й завершилося в Нью-Йорку. Крім Євгена Касьяна, який спочатку мешкав в Ужгороді, а зараз живе у Києві, над треком працював Олексій Артемов — колега та товариш колективу, що мешкає у Нью-Йорку та є учасником гурту BARK. Kurs Valüt мав кілька спільних турів Україною із цим гуртом напередодні пандемії.
  • Пісня NEXT звучить у моно. Це той рідкісний випадок, коли слухачі треку на Bluetooth-колонках та ті, хто вмикає його з телефона, отримують те ж саме звучання, що й аудіофіли у студійних навушниках.
  • Ідея тексту виникла тоді, коли Євген Гордєєв випадково порушив комендантську годину, повертаючись додому в Дніпрі.
  • У студійній версії вперше записано концертний синтезатор, до того його використовували лише під час живих виступів.
  • Одна з партій синтезатора — це імітація звуку сигналу поліцейської машини.
  • Пісня почалась із випадкового потрапляння пальця по крихітній стрічковій клавіатурі зламаного синтезатора, з цього виник подальший саунд майбутнього альбому.
Kurs Valüt випустив перший за два роки синг та кліп: чим цікавий трек
Надано пресслужбою гурту
  • Якось під час тривоги Євгену Гордєєву трапилось опинитися в укритті зі знайомими римо-католиками. Вони жартували, що знайдуть одне одного в раю за правильністю вимовляння слова "паляниця". Так виник і закріпився головний рефрен тих днів.
  • Фраза з пісні "Місто для людей" — це реальний слоган впливового дніпровського політичного діяча (йдеться про Геннадія Корбана, — Ред.).
  • Структурно це найбільш нелінійний з усіх треків Kurs Valüt усіх періодів, водночас він є наразі найкоротшим.
  • Обкладинка синглу — це шмат паралону, яким були оббиті стіни студії у зниклій дніпровській митцівні "Модуль". В умовах тривог і блекаутів Євген Гордєєв цими шматками імітував вдома студію та нагадував собі про втрачене минуле.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок