У Чехії розпочали розслідування щодо Raiffeisen Bank через діяльність банку в Росії

У Чехії розпочали розслідування щодо Raiffeisen Bank через діяльність банку в Росії

У Чехії розпочали розслідування щодо Raiffeisen Bank
. Штаб-квартира Raiffeisen Zentralbank у Відні, АвстріяФото: Associated Press

У Чехії Національний антитерористичний штаб проводить розслідування щодо австрійської групи Raiffeisen Bank International (RBI) через її діяльність у Росії. Скаргу подали клієнти, незадоволені  діяльністю банку в Росії.

Про це повідомляє Чеське телебачення.

Кримінальну заяву проти банку подала Асоціація захисту прав громадян і бізнесу. Вона підозрює фінустанову у підтримці тероризму, оскільки банк сприяє фінансуванню агресії, залишаючись на російському ринку.

Як зауважив автор кримінальної скарги проти групи Лібор Малечек, банк повідомив про дев'ятивідсоткове зростання в Росії в першій половині 2023 року.

"Як це можливо, що раптом на рахунках ми виявляємо, що вони передають сотні мільйонів на тероризм, на підтримку військової машини?" — заявив Малечек.

Тому, пояснив він, Асоціація з прав громадян і підприємців подала кримінальну скаргу проти всієї банківської групи через можливу підтримку тероризму.

"Наразі ми її розслідуємо, але з огляду на хід цього розслідування ми не можемо надати жодної додаткової інформації", — підтвердив у коментарі для Чеського телебачення речник поліції Ондржей Моравчик.

Крім того, у Чехії група клієнтів банку запустила петицію за те, щоб банк пішов з Росії.

"Ідея платити тією ж кредитною карткою, що і, образно кажучи, постачальник військового спорядження для російської армії, наприклад, для нас нестерпна", — зазначив автор петиції Ладіслав Пельцль.

Як відзначає Чеське телебачення, австрійська банківська група Raiffeisen Bank International є найбільшим європейським банком, який досі залишається в Росії. При цьому Європейський центральний банк закликає групу припинити свою діяльність у країні, а сама група заявляє, що "скорочує" свою діяльність в Росії.

"Ми прагнемо до подальшого скорочення нашої ділової активності в Росії. Група несе відповідальність за збереження цілісності банку в Росії, в якому працює понад дев'ять тисяч осіб", — йдеться в пресрелізі Raiffeisen Bank International .

У чеській компанії заявили, що не можуть коментувати діяльність Raiffeisen Bank в іншій країні, "оскільки чеський Raiffeisen Bank  працює майже виключно на території Чеської Республіки та країн ЄС".

Раніше Україна включила групу RBI до списку "міжнародних спонсорів війни". Європейський центральний банк також наполягає на її виході з Росії, а американське агентство з питань санкцій розслідує діяльність групи. Банк заявив, що хоче відокремити свій російський бізнес до кінця цього року.

На початок