Реконструкція суду за 106 млн в Одесі: депутати просять мера скасувати тендер, а волонтерка вийде на пікет під міськраду

Реконструкція суду за 106 млн в Одесі: депутати просять мера скасувати тендер, а волонтерка вийде на пікет під міськраду

Реконструкція суду за 106 млн в Одесі: депутати просять мера скасувати тендер, а волонтерка вийде на пікет під міськраду
. Вхід до Київського райсуду Одеси, 2019 рік. Фото: Київський райсуд Одеси/Facebook

Одразу дві фракції Одеської міськради — "Європейська солідарність" і "Слуга народу" — звернулись до міського голови Одеси з проханням скасувати тендер на ремонт Київського райсуду за 106 мільйонів гривень. Звернення вони озвучили на позачерговій сесії 25 серпня. У юридичному департаменті міськради кажуть, що мер не може скасовувати тендери. Тим часом волонтерка Катерина Ножевнікова збирається вийти на пікет під мерію.

Виділення коштів на ремонт Київського райсуду Одеси було єдиним із трьох питань порядку денного сесії, навколо якого виникла дискусія. Спочатку депутати Олексій Потапський, Вадим Мороховський, Олег Звягін, які є членами бюджетної комісії, запропонували зняти фінансування з суду і направити кошти у резервний фонд. Мова про десять мільйонів гривень, які виділили на минулій сесії. Їхню пропозицію не підтримали.

За словами Потапського, бюджетну комісію ввели в оману щодо робіт і тільки вранці 25 серпня їм пояснили, що насправді планують робити.

"Ми розглядали виділення 10 мільйонів, нам доповідали і йшла мова про аварійний ремонт будівлі Київського суду. Нам обіцяли надати фото даху, що там потрібно щось робити, що судді не можуть працювати. Потім наступного дня казали, що це умова для вступу в НАТО, а потім взагалі з'ясувалося, що це взагалі прибудова. І тільки сьогодні вранці ми з'ясували що там буде відбуватися. Тому, на нашу думку, це зараз недоречно. Треба зняти ці десять мільйонів і скасувати тендер", — сказав Олексій Потапський.

Олексій Потапський про ремонт Київського райсуду за 106 мільйонів
Олексій Потапський. Фото: скріншот із трансляції Одеської міськради

Депутат Петро Обухов запропонував передати будівлю суду у власність Судової адміністрації, щоб вони самостійно проводили ремонт, не залучаючи кошти міста. У приклад він привів ремонти апеляційного господарського суду на проспекті Гагаріна і господарського суду на проспекті Шевченка.

"Ми можемо нашими грошима допомогти військовим і зберегти життя. Волонтери дуже обурені тим, що є така можливість, а тим часом оголошується тендер на 106 мільйонів гривень на ремонт будівлі суду. Можливо, якщо у нас є така проблема, варто передати будівлю на Варненській до власності Судової адміністрації, хай самі роблять собі ремонти", — сказав Обухов.

Депутат Олександр Байдерін вважає, що резонанс навколо цього питання виник через відсутність пояснення необхідності ремонту. За його словами, у будівлі суду немає спеціального приміщення для конвойованих осіб, яке збираються зробити в рамках реконструкції.

"Резонанс викликає питання, яке не розуміє суспільство. Оскільки Київський районний суд розглядає питання відповідальності за кримінальні правопорушення, запобіжні заходи, зокрема, щодо воєнних злочинців, ви ж розумієте, що цих осіб мають конвоювати до певних приміщень. А воно відсутнє. У мене як адвоката багато питань до Київського райсуду, водночас я розумію, що таке приміщення потрібне", — сказав Байдерін.

Олександр Байдерін про ремонт Київського райсуду за 106 мільйонів
Олександр Байдерін. Фото: скріншот із трансляції Одеської міськради

За словами в.о. директора юридичного департаменту Одеської міськради Тетяни Жилкіної, міський голова не в праві скасовувати тендери. Згідно з законом "Про публічні закупівлі", це може робити тільки замовник робіт, додала вона.

"Закон "Про публічні закупівлі" взагалі не передбачає скасування. Є відміна тендеру, вона здійснюється замовником. У даному випадку це управління капітального будівництва. Звертаючись до міського голови з проханням скасувати чи відмінити, ви просите здійснити те, що не належить до його повноважень. На фоні того, що рішення про фінансування прийнято сесією, воно не може бути нівельовано зверненням окремих депутатів чи навіть фракцій і рішенням самого міського голови", — сказала Тетяна Жилкіна.

Сам міський голова Одеси Геннадій Труханов сказав, що дасть доручення юридичному департаменту проаналізувати це питання.

Волонтерка та голова благодійного фонду "Корпорація монстрів" Катерина Ножевнікова повідомила, що у понеділок, 28 серпня, вийде на пікет до будівлі міськради на Думській площі. Вона обурена, що тендер досі не скасували, а гроші громади витрачають не на допомогу військовим.

"Ціна життя наших захисників сьогодні менше ніж ціна ремонту будівлі суду чи театру, чи ще якоїсь будівлі. І це життя сьогодні знов було продано заради внутрішніх "договорняків". … Питання було не в самому суді, а в тенденції, ви цей іспит знов провалили, панове депутати", — написала Ножевнікова на своїй сторінці в Facebook.

Ремонт Київського райсуду Одеси за 106 мільйонів

8 серпня на Prozorro управління капітального будівництва Одеської міськради опублікувало тендер на реконструкцію будівлі на вулиці Варненській, 3а. За цією адресою розташований Київський районний суд Одеси. Реконструкцію оцінили в 106,2 мільйона гривень.

У 2019-2020 роках будівлю цього суду вже реконструювали коштом міського бюджету. Тоді на ремонт витратили 34,5 мільйони гривень. До будівлі прибудували додаткове приміщення, для чого зрубали дерева. Роботи виконувала компанія "Таурус".

У 2020 році стало відомо, що до будівлі суду планують прибудову. Виданню "Пушкінська" тоді у міськраді повідомили, що хочуть зробити окрему будівлю для підсудних і конвою, новий актовий зал на 200 місці і додаткові сходи з другого на перший поверх з окремим коридором, щоб співробітники суду могли потрапити до підсудних через окремий шлях.

У новому техзавданні на 106 мільйонів вказана прибудова нового приміщення, роботи з зовнішнього та внутрішнього опорядження, влаштування водопроводу та каналізації, систем вентиляції, кондиціонування, опалення, пожежної сигналізації, відеоспостереження, сходи, одні з яких до підвалу. На території суду планують оновити зовнішнє освітлення, зробити доріжки та нову огорожу, зрубати 26 дерев, а замість них зробити клумби та посадити 202 кущів та дерев. Скільки саме дерев — не уточнюється.

16 серпня відбувся аукціон, пропозицію на який подала лиш одна компанія — "Ремонтно-будівельна дільниця "Одесголовпостач". Станом на 25 серпня вона все ще очікує рішення тендерного комітету.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок