Тризуб з польових трав та дідухів: військовий пенсіонер з Хмельниччини встановив рекорд України

Тризуб з польових трав та дідухів: військовий пенсіонер з Хмельниччини встановив рекорд України

Ексклюзивно
Тризуб з польових трав та дідухів: військовий пенсіонер з Хмельниччини встановив рекорд України
На фото тризуб з польових квітів та дідухів, який власноруч зробив житель Деражнянської громади. Тризуб внесли до Національного реєстру рекордів, 24 серпня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький/Світлана Поробок

Сьогодні, 24 серпня, житель села Зяньківці Деражнянської громади Володимир Таранціца встановив національний рекорд — із висушених польових трав та дідухів створив український тризуб. Розміри національного символу: ширина 4,04 м, висота 6,6 м.

Рекорд зафіксувала та внесла до реєстру керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. За їх словами, тризуб спочатку планували внести до номінації "Найбільші об'єкти", та коли побачили, змінили номінацію на "Мистецтво".

Керівниця Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова заміряє тризуб з висушених польових квітів і дідухів, 24 серпня 2023, Деражнянська громада.
Керівниця Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова заміряє тризуб з висушених польових квітів і дідухів, 24 серпня 2023, Деражнянська громада. Фото: Суспільне Хмельницький/Світлана Поробок

Як розповіла Лана Вєтрова, рекорди в селах і до війни фіксували нечасто, а тепер — тим паче. Хоча загальна статистика, навпаки — зросла.

"Саме під час війни активізувалися рекорди. Стало переформатування категорій. І на перший план вийшли патріотичні рекорди. Як потреба сказати на весь світ: "Ми є українці!". Щоб весь світ почув", — говорить Лана Вєтрова.

Чоловіки підіймають тризуб з польових квітів та дідухів, 24 серпня 2023, Деражнянська громада.
Чоловіки підіймають тризуб з польових квітів та дідухів, 24 серпня 2023, Деражнянська громада. Фото: Суспільне Хмельницький/Світлана Поробок

До встановлення рекорду почав готуватися в травні, говорить Володимир. Зокрема, майстер заготовляв та висушував польові трави, далі колосся, а закінчував роботу над тризубом він сьогодні, 24 серпня.

Майструвати тризуб чоловіку допомагала його донька Ольга. Дівчина розповідає: із колосся ячменю, пшениці, а ще з вівса, льону, материнки, звіробою, топірців та лаванди державний символ власноруч зробив її батько — військовослужбовець на пенсії.

На фото Володимир Таранціца. Чоловік встановив національний рекорд — із висушених польових трав та дідухів зробив тризуб, 24 серпня 2023, Деражнянська громада.
На фото Володимир Таранціца. Чоловік встановив національний рекорд — із висушених польових трав та дідухів зробив тризуб, 24 серпня 2023, Деражнянська громада. Фото: Суспільне Хмельницький/Світлана Поробок

"Тато сам збирав трави, сам сушив в хаті в себе, вся хата закладена тими травами, дуже сильно пахне. Як десь в хатах знахарок, так само все закладено цими букетами", — каже Ольга.

Як розповів Володимир, тризуб хоче продати на аукціоні, а вторговані гроші віддати землякам — вдові загиблого бійця та пораненому солдату.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок