Прем'єра фільму "Довбуш" відбудеться водночас в Україні та Німеччині

Прем'єра фільму "Довбуш" відбудеться водночас в Україні та Німеччині

Прем'єра фільму "Довбуш" відбудеться водночас в Україні та Німеччині
Промо стрічки "Довбуш" режисера Олеся Саніна. planetakino.ua

Українська стрічка "Довбуш" режисера Олеся Саніна 24 серпня вийде в кінопрокат відразу у двох країнах — Україні та Німеччині. Про це повідомляє Держaвне aгентство Укрaїни з питaнь кіно.

У Німеччині кінострічку покажуть українською мовою з німецькими субтитрами.

Що відомо про фільм "Довбуш"

Пригодницько-історичний екшн "Довбуш" – один із наймасштабніших та найдорожчих фільмів за історію української кіноіндустрії.

Бюджет фільму нараховує 120 мільйонів гривень, з них 65 мільйонів виділили з держбюджету. Попередні рекорсмени, зйомки яких профінансувала держава: "Кремінь" (33, 76 млн грн), "Носоріг" (25,10 млн грн) та "Мавка. Лісова пісня" (25 млн грн).

Стрічка заснована на реальних історичних подіях початку XVIII століття. Сюжет розгортається навколо повстання опришківОпришки — учасники українського селянського повстанського руху в Галичині, на Закарпатті, Буковині проти польської шляхти, молдовських бояр, угорських феодалів, згодом — також проти австрійської адміністрації. проти польської шляхти.

"Це історія про те, що неможливо позбавити людину свободи: вона все одно буде її прагнути й шукати, навіть ціною власного життя. Це історія про нашу свободу – як внутрішню, так і зовнішню. Це про захист своєї родини, своїх інтересів, своєї честі... Про Батьківщину, яка набуває для нас все більшого й більшого значення. Батьківщина для нас вже не просто територія, а внутрішнє духовне поняття й переживання. Саме зараз воно стає все реальнішим і таким, без якого ми більше не зможемо жити, не зможемо себе поважати. Тим, що для нас вже стало важливішим, ніж саме життя", — поділився режисер фільму Олесь Санін.
Прем'єра фільму "Довбуш" відбудеться водночас в Україні та Німеччині
Олекса Довбуш. Кадр з трейлеру фільму "Довбуш"

Продюсером фільму став Максим Асадчий. Раніше Асадчий і Санін уже створили фільми "Мамай" (2003) та "Поводир" (2014). Останній став тогочасним рекордсменом серед українських фільмів, зібравши 14,1 мільйона гривень касових зборів, за даними Dzyga MDB.

Прем'єра фільму "Довбуш" відбудеться водночас в Україні та Німеччині
Режисер Олесь Санін. Фото: ОМКФ

Зйомки "Довбуша" розпочалися у 2018 році. Для цього побудували або відновили понад 20 локацій. Команда фільму розповідає, що в наймасштабніших сценах брали участь 500 людей, а одночасно в кадрі перебувало по 50 каскадерів.

У створенні фільму взяло участь майже 3000 людей: 300 фахівців зі знімальної групи й понад 2500 осіб у масовці. За словами продюсера фільму Максима Асадчого, найдорожче коштувала робота артдепартаменту.

Для фільму пошили понад 1000 костюмів — це зайняло в художниць з костюмів Гали Отенко та Марії Керо приблизно вісім місяців. Найдорожчі костюми – весільна сукня нареченої Довбуша Марічки та образи княгині Яблоновської.

Прем'єра фільму "Довбуш" відбудеться водночас в Україні та Німеччині
Героїня Марічка з фільму "Довбуш". Сайт Державного агентства України з питань кіно

Частину фільму зняли в Карпатах: персонажі в кадрі говорять не літературною українською мовою, а гуцульським діалектом.

Команда прагнула повністю занурити глядача в антураж XVIІІ століття. Деякі елементи реквізиту позичили музеї, проте більшість об'єктів знімальна група створила та стилізувала під старовину самостійно.

"Каліграфи написали понад сотню документів, а постановники з нуля звели щонайменше п’ять локацій – фортецю під Києвом, колибу та інтер’єри замку Яблоновської на кіностудії імені Олександра Довженка, сироварню на горі Драгобрат та згарище церкви. Щоб створити корчму, розібрали декілька українських хат із 200-літнього бруса", — розповіла художниця-постановниця фільму Олександра Дробот.

Режисер "Довбуша" поділився, що зробив понад 2000 ілюстрацій та розкадрувань для кожного епізоду.

"У мене кожна бойова сцена розписана, як партитура симфонічного оркестру, де кожен виконавець, а в мене їх там декілька сотень було, кожен знає, в який момент що робити. Вони мусили одночасно цю сцену робити", — каже він.

Головну роль Олекси Довбуша у фільмі зіграв Сергій Стрельников.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок