Разово 20 тисяч гривень: у Чернівцях можуть запровадити програму підтримки військових

Разово 20 тисяч гривень: у Чернівцях можуть запровадити програму підтримки військових

Разово 20 тисяч гривень: у Чернівцях можуть запровадити програму підтримки військових
. Фото ілюстративне, військовий спостерігає, як стріляє "Град", Бахмутський фронт, Донеччина, 13 серпня 2023 року. Фото: Libkos/AP

У Чернівцях можуть запровадити програму підтримки військових, які беруть участь у бойових діях. Бійці зможуть разово отримати 20 тисяч гривень. Аби програма запрацювала, за неї мають проголосувати депутати на сесії.

Про це йдеться в проєкті рішення на сайті Чернівецької міської ради, яке подав депутат від фракції "Пропозиція" Олексій Каспрук.

Згідно з документом, військові зможуть отримати гроші на спорядження та технічні засоби. Допомога передбачена для бійців, які беруть участь у бойових діях, та:

  • зареєстровані в Чернівецькій громаді;
  • переїхали з тимчасово окупованої території й фактично проживають у Чернівецькій громаді, а також мають дійсну довідку ВПО.

За проєктом рішення, гроші для військових передбачені з міського бюджету, а програма діятиме до припинення дії воєнного стану.

"Знаю такі випадки, коли хлопці скидаються і купують те, що потрібно для їх підрозділу. Враховуючи ту кількість податків, яку військовослужбовці сплатили до міського бюджету, на мою думку, ми можемо спокійно частину з цих податків скерувати на ці цілі. Поки програма не прийнята, не виділено на неї фінансування. Скільки буде виділено залежить від депутатів", — каже Олексій Каспрук.

На думку політолога Ігоря Баб’юка, програма доцільна, але її пропонують з запізненням. Схожі програми діють в Івано-Франківську та Тернополі приблизно два роки. Серед ризиків Баб'юк називає те, що частині військовим буде важко довести, що вони перебували в гарячих точках.

"На бюджет міста це не вплине, це не є великі гроші. Наприклад, на ремонт скверу в Садгорі витрачають в десять разів більше коштів, ніж на програму, яка допомагає військовим", — каже Баб'юк.

Проєкт рішення розглянуть на сесії 31 серпня.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок