Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"За медалі треба стрибати за 2.30 м". Андрій Проценко прокоментував вихід у другий поспіль фінал ЧС зі стрибків у висоту

"За медалі треба стрибати за 2.30 м". Андрій Проценко прокоментував вихід у другий поспіль фінал ЧС зі стрибків у висоту

Ексклюзивно
"За медалі треба стрибати за 2.30 м". Андрій Проценко прокоментував вихід у другий поспіль фінал ЧС зі стрибків у висоту
. Андрій Проценко. Фото: Getty Images

Ексклюзивний коментар чинного бронзового призера для Суспільне Спорт.

Український стрибун у висоту Андрій Проценко вдруге в кар'єрі змагатиметься у фіналі чемпіонату світу. Фіналісти турніру визначилися за підсумками кваліфікації в неділю, 20 серпня.

Проценко стартував у Будапешті в статусі чинного бронзового призера. Минулого року в американському Юджині він вперше подолав відбірковий раунд та стрибнув у фіналі на 2.33 метра.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор чемпіонату світу-2023 з легкої атлетики в Україні. Дивіться прямі трансляції змагань на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, місцевих телеканалах Суспільного.

Цього року Проценко повторив свій кваліфікаційний результат з минулого року — 2.28 метра. Українець не виконував кваліфікаційний норматив, але вийшов до фіналу в компанії співвітчизника Олега Дорощука.

У Будапешті Проценко претендуватиме на свою четверту нагороду міжнародних змагань від початку літнього сезону-2023. Попри це, нинішній сезон в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт стрибун називає "важким".

"Минулий сезон теж був далеко не кращий, але в цьому теж важко було. Проте все вдалося, на даний момент я задоволений".

2.28 метра — рекорд сезону для Проценка на відкритих аренах. Стрибун розповідає, що заздалегідь готувався підкорювати щонайменше саме цю планку, аби мати шанси на путівку до фіналу.

"Хвилювання було протягом усіх змагань. Бо розумів, що треба стрибати не 2.25, а 2.28-2.30 метра. Налаштовувався, може, досвід тиснув".

"Розумів, що змагання будуть дуже довгі і намагався не охолоджуватись зайвий раз, щоб бути готовим стрибати. Кваліфікації зазвичай такі довгі, бувають різні свої нюанси, затягування, як-от зараз судді трошки затягували через старти інших видів".

"Але змагання йшли, погода була чудова. Цього сезону було багато стартів, поки крапав дощ, дуже важко було налаштовуватися. Сподіваюся, все добре, дуже задоволений потраплянням [до фіналу]".

Що ж до прийдешнього медального старту, на Проценка очікує боротьба з олімпійськими чемпіонами Джанмарко Тамбері та Мутазом Ессою Баршимом, чинним віцечемпіоном світу Тобіасом Потьє та лідером світового рейтингу Джувоном Гаррісом, серед інших спортсменів.

Оцінюючи рівень конкуренції, українець відзначив зниження кваліфікаційної планки на чемпіонатах світу. Проте очікує на важкі змагання за медалі.

"Думаю, [рівень учасників] приблизно такий самий. [На] попередніх чемпіонатах світу, було, навіть з 2.29 метра не потрапляв до фіналу. Тут 2.28 вистачило. Середній рівень є, але за медалі треба боротися далеко за 2.30".

ЧС-2023 з легкої атлетики: що відомо

  • Чоловічий фінал стрибків у висоту відбудеться в Будапешті у вівторок, 22 серпня.
  • Нинішній чемпіонат світу — вже восьмий у кар'єрі 35-річного Проценка. До дебютного фіналу він вийшов з восьмої спроби, після чого виборов "бронзу" 2022-го в Юджині.
  • Жіночі змагання зі стрибків висоту заплановані на п'ятницю, 25-го числа. Україну в секторі представлятимуть одразу чотири стрибунки: Ярослава Магучіх, Ірина Геращенко, Юлія Левченко та Юлія Чумаченко.
На початок