Олена Костевич здобула "срібло" на ЧС з кульової стрільби. Це перша медаль України на турнірі

Олена Костевич здобула "срібло" на ЧС з кульової стрільби. Це перша медаль України на турнірі

Олена Костевич здобула "срібло" на ЧС з кульової стрільби. Це перша медаль України на турнірі
. Олена Костевич. Фото: ISSF

Українська стрілкиня виборола нагороду в олімпійському виді.

Україна здобула першу медаль на чемпіонаті світу зі стрільби, що триває в азербайджанському Баку. Її авторкою стала Олена Костевич, що виборола "срібло" у стрільбі з малокаліберного пістолету на дистанції 25 метрів.

Чемпіонат світу зі стрільби - головний старт сезону у цьому виді спорту. Крім того цей турнір є ліцензійним на Олімпіаду: спортсмени виборювали на ньому квоти на Ігри у Парижі.

У перші п'ять днів чемпіонату світу Україна не мала жодного фіналу. Саме Олена Костевич першою з українок туди потрапила, причому зробила це в олімпійському виді - на ЧС розігрувалися ліцензії на Париж-2024. Водночас, сама українська спортсменка за них не боролася: перед цим вона завоювала ліцензію в іншому виді стрільби - 10 метрів з пневматичного пістолета.

Тож, у фіналі Костевич боролася виключно за нагороди чемпіонату світу. І змогла стати срібною призеркою турніру.

Як виступила Олена Костевич?

  • У фіналі Костевич боролася за медалі з сімома іншими стрілкинями. Серед конкуренток українки - бронзова призерка ЧС у цьому виді Дорін Венекамп, Хані Ростам'ян з Ірану, яка вже здобула "бронзу" у командній стрільбі на ЧС-2023, а також чемпіонка світу-2023 у команді Ритм Сангван.
  • Після перших трьох серій пострілів Костевич та Венекамп вийшли у лідерки. Причому українка випереджала бельгійку - закрила 12 з 15 мішеней (у Венекамп - 11/15).
  • У стадіях на вибування Костевич втратила лідерство: після трьох серій пострілів поступалася Венекамп у п'ять влучань. Однак втримувала другу позицію завдяки хибам суперниць.
  • Ключовою для Костевич стала боротьба з латвійкою Агате Расмане за "срібло": українка її випередила, закривши 3/5 мішеней (у Расмане - лише одне влучання). Водночас, Костевич достроково втратила шанси на "золото": перед фінальною перестрілкою поступалася Венекамп з різницею у вісім влучань.

ЧС-2023. Малокаліберний пістолет, 25 метрів

  1. Дорін Венекамп (Бельгія) - 40 мішеней
  2. Олена Костевич (Україна) - 31
  3. Агате Расмане (Латвія) - 25

Що означає результат Костевич?

  • Перший фінал для України і медаль на чемпіонаті світу-2023.
  • Друга медаль у кар'єрі на рівні ЧС у стрільбі з малокаліберного пістолета на 25 м. Першу нагороду у цьому виді стрільби - "золото" - вона виборола на ЧС-2018.
  • Для Костевич це шоста медаль у кар'єрі на чемпіонатах світу зі стрільби. Попередню нагороду вона виборола на ЧС-2022 у стрільбі з малокаліберного пістолета на дистанції 25 метрів (змішана команда).
На початок