Довбик і Циганков завдяки "гол+пасу" встановили історичне досягнення України у топ-5 чемпіонатах Європи

Довбик і Циганков завдяки "гол+пасу" встановили історичне досягнення України у топ-5 чемпіонатах Європи

Довбик і Циганков завдяки "гол+пасу" встановили історичне досягнення України у топ-5 чемпіонатах Європи
. Артем Довбик і Віктор Циганков святкують гол "Жирони". Фото: Getty Images

До них це не вдавалося жодній парі українців.

"Жирона", у складі якої виступають українці Віктор Циганков та Артем Довбик, провела перший поєдинок у сезоні. На виїзді каталонська команда зіграла внічию проти "Реал Сосьєдада".

Команда українців першою пропустила гол, однак у середині другого тайму його зрівняла. Причому зробила це зусиллями обох українських футболістів: Віктор Циганков виконав навісну подачу на Артема Довбика, який ударом головою замкнув удар партнера по команді.

У підсумку Довбик та Циганков принесли "Жироні" нічию у стартовому поєдинку чемпіонату. А самі стали авторами унікального українського досягнення.

Яке досягнення підкорилося Довбику та Циганкову?

Футболісти "Жирони" стали першою українською парою в історії, яка оформила "гол+пас" в одному епізоді матчу в топ-5 європейських чемпіонатах. Починаючи з 1991 року, жоден з українців не віддав результативну передачу на іншого в елітному дивізіоні цих турнірів.

Загалом Циганков та Довбик стали лише шостою парою українських легіонерів, що перетиналися між собою в одній команді в елітному дивізіоні топ-5 європейських чемпіонатів. Найбільшу кількість сезонів провели Віктор Скрипник та Юрій Максимов - з 1997 до 2001 року.

  • Віктор Скрипник та Юрій Максимов ("Вердер", 1997-2001 роки)
  • Артем Кравець та Борис Тащі ("Штутгарт", 2016 рік)
  • Ігор Березовський, Артем Федецький та Денис Олійник ("Дармштадт", 2016-2017)
  • Андрій Лунін та Василь Кравець ("Леганес", 2019)
  • Руслан Маліновський та Віктор Коваленко ("Аталанта", 2021)
  • Віктор Циганков та Артем Довбик ("Жирона", 2023 - )

Після гри головний тренер "Жирони" Мічел відреагував на гол Довбика. І відзначив, що український форвард перебуває лише у процесі адаптації в клубі.

"Довбик - гравець, від якого чимало очікують. Він лише прибув і наразі перебуває у процесі адаптації. У нас є два нападники, які гарантують нам гол, і команда саме це й шукає", - цитує слова тренера Diario De Girona.

Довбик та Циганков у "Жироні": що відомо

  • Циганков перейшов до "Жирони" на початку 2023-го за 5 мільйонів євро з "Динамо". У другій частині сезону він забив три м'ячі та віддав шість результативних передач за команду, асист проти "Реал Сосьєдада" став ювілейною 10-ю дією у сезоні.
  • Довбик став гравцем "Жирони" влітку 2023-го, його трансфер став рекордом для клубу - за 50% прав заплатили 7 мільйонів євро "Дніпру-1" та "Мідтьюллану", яким він належав.
  • Наступний поєдинок у чемпіонаті "Жирона" проведе проти "Гетафе" 20 серпня у другому турі чемпіонату Іспанії.
На початок