Після заміни герба на Батьківщині-Матері планують демонтувати усю радянську символіку на території комплексу

Після заміни герба на Батьківщині-Матері планують демонтувати усю радянську символіку на території комплексу

Музей війни в Києві позбудеться усіх імперських символів
. Фото: Нацмузей історії України в Другій світовій війні/Facebook

Національний музей історії України в Другій світовій війні, що у Києві, планує повністю трансформувати меморіальний комплекс. Змінять назву установи, приберуть усі згадки про радянщину і відкриють нові експозиційні площі.

Про це повідомляє Національний музей історії України в Другій світовій війні у Facebook.

Після заміни герба на Батьківщині-Матері музейники планують демонтувати й інші імперські та радянські символи на території комплексу.

"Демонтаж радянської символіки — це лише один, хоч і надзвичайно важливий етап трансформації та переозначення всього Музею. Так би мовити, його візуальна частина", — йдеться у повідомленні.

Надалі у планах — змінити назву та скульптури, оновити структуру музею, відкрити нові експозиційні площі. До реконструкції меморіального комплексу залучатимуть благодійників.

"Знайшлися люди, які також захотіли долучитися до реконструкції Меморіального комплексу, за що ми їм дуже вдячні. Сподіваємося, що діяльність Музею зацікавить широке коло меценатів і всі наші плани будуть втілюватися швидше", — зазначають у Національному музей історії України в Другій світовій війні.

Що відомо про зміну герба на монументі "Батьківщина-Мати"

1 серпня у Києві з монумента "Батьківщина-мати" зняли герб колишнього СРСР. У Мінкульті стверджують, що заміна комуністичного символу на Тризуб завершиться вчасно — до Дня Незалежності України, як і планувалося. Водночас МКІП вивчає ідею перейменування монумента.

21 липня 2022 року закінчилось голосування у додатку "Дія" — "Як бути з гербом СРСР на щиті Батьківщини-Матері у Києві". Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що 85% відсотків проголосували за заміну герба СРСР на тризуб.

У травні 2023 року міністр культури Олександр Ткаченко повідомив про підготовку проєктної документації щодо зміни герба СРСР на щиті монумента "Батьківщина-мати", щоб зрозуміти, як краще демонтувати символ Радянського Союзу.

Монумент "Батьківщини-мати" був споруджений у 1981 році, він є пам’яткою науки й техніки місцевого значення. Пам'ятник вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

На початок