"Територія відновлення та розвитку": у Сумах презентували програму для підтримки ветеранів та їхніх сімей

"Територія відновлення та розвитку": у Сумах презентували програму для підтримки ветеранів та їхніх сімей

У Сумах презентували програму з підтримки ветеранів та їхніх сімей під назвою "Територія відновлення та розвитку". Її мета — допомогти ветеранам та їх родинам знайти роботу, навчитися комунікувати з роботодавцями, або ж відкрити власну справу.

Ганна Ізваріна — переселенка з Лисичанська Луганської області. Свою домівку разом із дочкою та чоловіком залишила навесні 2022 року. "Мій чоловік прикордонник, військовий в той час був, і ми місяць були дома ще, я лікар-стоматолог за фахом, ми ще місяць лікували людей, поки була змога, а потім вже було небезпечно, бо чоловік від’їжджав вже до Попасної для несення служби і треба було виїжджати, бо вже були обстріли і були проблеми з їжею, з водою, з газом, світлом”, — згадує жінка.

Переселенка з Луганщини
Ганна Ізваріна. Фото: Суспільне Суми

Спочатку Ганна з сім’єю перебувала на Заході країни, а пів року тому вони приїхали в Суми. Нині чоловіка Ганни Ізваріної за станом здоров’я визнали непридатним до військової служби. Сама жінка нині не працює.

"Хотілось би звичайно повернутись до праці, займатися своїм ділом. І в перспективі, ми з чоловіком розмовляли про те, що якщо ми не повертаємось до Луганської області, бо ми ж не знаємо, коли буде деокупована. І, якщо будемо залишатись в Сумах, чи в іншому якомусь місті України, звісно, що будемо щось думати з приводу якогось бізнесу, або якоїсь роботи.. Це питання відкрите, да”, — зазначає Ганна Ізваріна.

Про проєкт "Територія відновлення та розвитку" з підтримки ветеранів та їхніх сімей жінка дізналась із соцмереж та зареєструвалась там, говорить: "Такі тренінги і такі програми, вони ж дають, по-перше, комунікацію. Тобто, ти знайомишся з людьми, ти обмінюєшся якимось досвідом, ти чуєш досвід інших людей. Ти спілкуєшся і це якийсь поштовх для того, аби йти далі. Ти відчуваєш, що ти не один з цією проблемою, є люди, які тебе підтримують і які теж зіткнулися з цією проблемою і якось її вирішили”.

Ірина Гладка
Ірина Гладка. Фото: Суспільне Суми

За інформацією регіональної менеджерки проєкту Ірини Гладкої, він є пілотним для 11 регіонів країни, серед яких і Сумщина. Набір учасників нині завершено. "По 20 осіб ми набираємо з кожного регіону, але заявок ми отримали набагато більше. В нас понад 20 осіб з кожного регіону. Київська область взагалі сягнула за 40 при тому, що вони раніше закрили цю заявку. Вимоги — це від 18 років і далі. Людина, звісно що, працездатного віку. Це можуть бути як військові, так і члени їх родин: батьки, подружжя і діти”, — пояснила менеджерка.

Усі тренінги відбуватимуться онлайн. Перший етап з психологічної допомоги ветеранам та їхнім родинам стартує 15 серпня. Про нього Ірина Гладка говорить: "Всі, хто до нас потрапляють, з ними пропрацьовують наші фахівці-психологи. Вони все повністю підготують для кожного. Буде програма як загальна, так і буде для деяких ветеранок і ветеранів індивідуально. Для індивідуальних — це вже ті випадки, коли людині треба більше уваги, коли треба буде з ними пропрацювати оту проблематику, яка буде виявлена і тільки після цього ми зможемо переходити до другого етапу навчання”.

Наступним етапом будуть курси для тих, хто хоче працевлаштуватися. Учасників навчатимуть писати резюме, та проходити співбесіди. Далі — тренінги для тих, хто хоче відкрити власну справу. Головна їхня задача — підвести людину до того моменту, коли вона відкриє власну справу або працевлаштувалася, пояснила Ірина Гладка: "По власній справі у нас буде повністю допомога в написанні бізнес-планів, знайти натхнення на роботу цю, де шукати цю ідею. Тобто, все з самого початку. Потім будемо шукати разом гроші, а потім ще будемо допомагати менторським складом людині допомогти цю справу започаткувати".

У підсумку оберуть 10 учасників з найцікавішими ідеями власного бізнесу, яким обіцяють допомогти в його реалізації. Проєкт триватиме до кінця листопада. Програму "Територія відновлення та розвитку" від громадської організації "Союз ветеранів Донбасу" створено в рамках Проєкту USAID “Економічна підтримка України".

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок