Україна завоювала чотири медалі в парадзюдо в другий день мультиспортивного Євро-2023

Україна завоювала чотири медалі в парадзюдо в другий день мультиспортивного Євро-2023

Україна завоювала чотири медалі в парадзюдо в другий день мультиспортивного Євро-2023
. Анастасія Гарник (у центрі) на мультиспортивному Євро-2023. Фото: European Para Championships 2023

Результати другого дня змагань мультиспортивного Євро-2023.

На першому об'єднаному чемпіонаті Європи з параспорту, що триває в нідерландському Роттердамі, розіграли медалі другого змагального дня. Як і на старті турніру, фінали відбулися в дзюдо, де виступають спортсмени з порушеннями зору.

Україна розпочинала нові виступи у статусі лідерки чемпіонату: з п'ятьма нагородами й першим місцем у медальному заліку. До цього доробку збірна додала ще чотири медалі: одне "золото", два "срібла" та одну "бронзу". За підсумком двох змагальних днів "синьо-жовті" продовжують очолювати медальний залік.

Як виступили українські парадзюдоїсти в другий день мультиспортивного Євро

  • Четверте "золото" Україні принесла Анастасія Гарник. Дзюдоїстка посіла перше місце у ваговій категорії понад 70 кг у класі J1 (серед спортсменів із повною або майже повною відсутністю зору).
  • За крок до перемоги зупинилася Анжела Гаврисюк. Спортсменка поступилася туркені Єшилюрт Донду в фіналі до 57 кг класу J1 та завоювала "срібло".
  • У категорії до 90 кг у класі J2 (серед спортсменів із частковою втратою зору) "срібло" здобув дворазовий призер Паралімпійських ігор Олександр Назаренко. У фінальному поєдинку він зазнав поразки від француза Геліоса Лачуманаї, з яким розділив "бронзу" Токіо-2020.
  • Ще один українець Едуард Тропінов виборов бронзову медаль у категорії до 90 кг у J1. У сутичці за третє місце дзюдоїст переміг шведа Оскара Відеґрена.

Усі медалі України на мультиспортивному ЧЄ-2023: дзюдо

  • "Золото": Наталія Ніколайчик (до 48 кг, J1), Інна Сич (до 57 кг, J2), Давид Хорава (до 60 кг, J2), Анастасія Гарник (понад 70 кг, J1).
  • "Срібло": Юлія Іваницька (до 48 кг, J2), Анжела Гаврисюк (до 57 кг, J1), Олександр Назаренко (до 90 кг, J2).
  • "Бронза": Микола Рудник (до 60 кг, J1), Едуард Тропінов (до 90 кг, J1).

Мультиєвро-2023. Медальний залік: топ-5

  1. Україна – 4 золоті + 3 срібні + 2 бронзові (9 медалей загалом)
  2. Азербайджан – 2+3+2 (7)
  3. Грузія – 2+1+3 (6)
  4. Франція – 2+1+2 (5)
  5. Молдова – 2+0+0 (2)

Що відомо про мультиспортивне Євро

  • Це перший мультиспортивний чемпіонат Європи з адаптивних видів спорту. Раніше об'єднана континентальна першість двічі проходила серед спортсменів без інвалідності (2018, 2022).
  • До програми змагань входять десять видів спорту: стрільба з лука, бадмінтон, боча, велоспорт, голбол, дзюдо, кульова стрільба, тхеквондо та баскетбол і теніс на візках.
  • У складі збірної України – 38 спортсменів, які беруть участь у шести видах спорту.
  • Турнір триватиме до 20 серпня та стане одним із етапів відбору на Паралімпійські ігри-2024 у Парижі. Приміром, у дзюдо спортсмени можуть заробити на Євро залікові очки для рейтингу, за яким обиратимуть учасників Ігор.
На початок