Повернулися до звичного життя: 41 будинок на Херсонщині відновили будівельники-волонтери з Черкащини

Повернулися до звичного життя: 41 будинок на Херсонщині відновили будівельники-волонтери з Черкащини

Повернулися до звичного життя: 41 будинок на Херсонщині відновили будівельники-волонтери з Черкащини
. Суспільне: Черкаси, відновлення зруйнованого російською армією житла на Херсонщині

Шість бригад будівельників-волонтерів з Черкащини відбудовують Херсонські села. Нині до 41 будинку в Іванівці та Новопетрівці змогли повернутися їхні власники. Ще 11 об’єктів – в роботі.

Ольга Нікуліна до свого будинку на Херсонщину повернулася з Кривого Рогу. Саме туди евакуювалася після того, як у її будинок влучив снаряд:

"Чоловік пішов для собак помолоти і в цей час прилетів снаряд на хату. Я була на дворі, то осколків дуже багато, мене поранило. Дочка була в будинку. В неї сильне поперекове поранення, осколкове поранення голови і численні поранення осколками всього тіла, і численні поранення дрібними осколками по всьому тілу".

На Херсонщині будівельники-волонтери з Черкащини відбудовують зруйноване російською армією житло цивільних
Суспільне: Черкаси

Так поранені й тікали, додала жінка. Нині, коли їхні травми загоїлися, черкаські будівельники взялися "гоїти рани" її будинку. Світлана Скорик, теж жителька Іванівки, розповіла свою історію:

"Ми з дідом з погреба взагалі не вилазили. Вже думали що в нас і живих немає. Ми заховалися, тут, усе так двигалося, так всього було багато".

Евакуювалися із села пішки під поглядами окупантів. Повернулися назад вже торік у жовтні.

41 будинок на Херсонщині відновили будівельники-волонтери з Черкащини
Суспільне: Черкаси

Поділилась своєю історією місцева жителька Тетяна Фінаєва:

"У нас був перший приліт на кухні. Ракета. Другий приліт у нас був на другому поверсі – також ракета. Від будинку практично нічого не залишилось. Ми самі його не піднімемо. Зараз роботи практично немає. Плюс дитина маленька у нас".

41 будинок на Херсонщині відновили будівельники-волонтери з Черкащини
Суспільне: Черкаси

Канівець Віталій працює будівельником 30 років. На Херсонщині, відповів, вперше.

"Те що побачив – це дуже страшне і люди розказують, що тут пережили це зовсім не добре. Я був і в Бородянці. Тут ще гірше, ніж там".

Найважче працюється під палючим херсонським сонцем покрівельникам, розповів уманчанин Владислав. У його бригаді працює четверо чоловіків. Їхнє завдання — перекрити 10 будинків:

"Через те, що зараз дуже спекотні дні ми починаємо о 6 ранку до 12-ої, потім ідемо на відпочинок, із 4 десь до 8 працюємо".

41 будинок на Херсонщині відновили волонтери з Черкащини
Суспільне: Черкаси

Для повного відновлення лише Іванівської школи потрібно 11,2 мільйона гривень. Нині Черкащина робить усе власними силами, розповів обласний очільник Ігор Табурець. Паралельно роботи ведуться і в сусідній Новопетрівці. Одночасно працюють шість бригад будівельників:

"Загалом, відремонтовано у нас 41 будинок і 11 перебуває в процесі відновлення. Що стосується третього села Миколаївка, там проведений опис стану будинків, опрацьовується питання щодо необхідної кількості будівельних матеріалів і команди, яка буде над цим працювати в Миколаївці".

Що відомо про проєкт "пліч-о-пліч"

Національний проєкт "Пліч-о-пліч" об’єднав 15 тилових областей України. Разом вони відновлюють населені пункти Херсонщини, визволені з-під окупації. Черкащина взяла шефство над трьома селами: Іванівкою, Новопетрівкою та Миколаївкою.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок