У міській лікарні Сум з’явилося кардіологічне обладнання для операцій

У міській лікарні Сум з’явилося кардіологічне обладнання для операцій

У міській лікарні Сум з’явилося кардіологічне обладнання для операцій
. Фото: Суспільне Суми

У Центральній міській лікарні Сум з’явилося нове кардіологічне обладнання. Це — апарат для лікування передсердних тахіаритмій і фібриляції передсердя.

Фібриляції передсердя може призвести до інсульту, розповів завідувач відділення інтервенційної кардіології Денис Устименко. Нове обладнання дає змогу долати небезпечні стани оперативним шляхом, говорить лікар. "Робиться місцева анестезія, робляться проколи-доступи, і за допомогою катетерів дістаємось серця, виявляємо певні ділянки, які викликають аритмію, і їх прибираємо. До цього часу ми лікували таблетками або відправляли хворих до інших міст: Полтава, Харків, Київ, бо в нас не було такого обладнання", — пояснив Денис Устименко.

Обладнання для лікування серцевих патологій
Фото: Суспільне Суми

Лише в місті Суми зараз близько 400 людей мають патології, для усунення яких потрібне аритмічне обладнання, розповіла директорка міської лікарні Валентина Домінас. За її словами, всього в Україні є вісім таких апаратів, на Сумщині він – один. "В Сумській області і взагалі в Україні багато людей, які страждають на аритмію, і вона не завжди лікується традиційними методами. З’явилась апаратура, за допомогою якої можна вилікувати ті важкі форми аритмії, що не лікуються звичайними методами. Вартість апарату – 13,7 млн грн, придбало його управління охорони здоров’я за кошти Сумської громади", — зазначила жінка.

З допомогою фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Миколи Амосова сумські лікарі вже зробили перші операції. "Трьох пацієнтів було прооперовано з допомогою цього обладнання. Аритмія була купована під час процедури. Зараз вони знаходяться під диспансерним спостереженням, рецидиву поки немає, почувають себе добре. Був молодий вік пацієнтів – 30-40 років", — розповів інтервенційний кардіолог Олег Сасюк.

Лікарі Суми
Фото: Суспільне Суми

Згодом, за словами Дениса Устименка, у відділення інтервенційної кардіології планують придбати обладнання для лікування шлуночкових аритмій.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок