Встановлення тризуба на монумент "Батьківщина-мати" перенесли

Встановлення тризуба на монумент "Батьківщина-мати" перенесли

Тризуб на монументі "Батьківщина-мати"
. Робітники підіймають тризуб на монумент "Батьківщина-Мати", 5 серпня 2023 року. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Керівництво парку Слави перенесло початок робіт встановлення тризуба на щит монумента "Батьківщина-мати" на ранок 6 серпня. "До 23 серпня його мають остаточно встановити замість радянського герба на щиті монумента.

Про це 5 серпня повідомляє кореспондентка Суспільного.

Після восьмої вечора почався підйом тризуба на монумент. Процесу дещо заважав сильний вітер.

Згодом керівництво національного парку, де розташований монумент, вирішило перенести монтажні роботи. Директор парку Юрій Савчук пояснив це тим, що тризуб неможливо закріпити в темний час доби.

За його словами, роботи поновлять 6 серпня близько 5 години ранку.

Раніше тризуб доставили на територію парку Слави до "Батьківщини-матері".

Встановлення тризуба на монумент "Батьківщина-мати" перенесли
Команда монтажників готується піднімати тризуб на монумент, Київ, 5 серпня 2023 року. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Встановлення тризуба на монумент "Батьківщина-мати" перенесли
Декількома днями раніше з монуметну "Батьківщина-мати" зняли радянські символи, які прикращали щит багато років. Фото: Олександр Магула/Суспільне

"Верхолази готують мотузки для страховки, підготовлюємо все знизу, щоб був безпечний підйом. Вже на вихідний. Чекаємо вдалої погоди", — розповів монтажник Олександр.

Виконувач обов'язків міністра культури України Ростислав Карандєєв розповів, що роботи мають завершитися до Дня прапора України — 23 серпня.

Він зазначає, що зараз все йде за планом, проте каже, що є ряд факторів, які можуть вплинути на роботу.

Встановлення тризуба на монумент "Батьківщина-мати" перенесли
Монтажники почали піднімати конструкцію, але їм заважає сильний вітер, Київ, 5 серпня 2023 року. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Встановлення тризуба на монумент "Батьківщина-мати" перенесли
Процес встановлення тризуба на монумент Батьківщина-мати, Київ, 5 серпня 2023 року. Фото: Олександр Магула/Суспільне

"В першу чергу це погодні умови і умови безпеки. Але будемо сподіватися, за прогнозами, що не має бути кардинального погіршення погоди і будемо вірити, що все буде вчасно", — сказав Карандєєв.

25 липня Мінкульт повідомив, що для тризуба "Батьківщини-Матері" використають тільки європейський метал, бо матеріал "Запоріжсталі" не відповідає технічним вимогам. Металокомбінат проти такого рішення, але його не змінили. Ростислав Карандєєв зазначає, що зміна металу на ціну не вплинула.

Встановлення тризуба на монумент "Батьківщина-мати" перенесли
Жінки фотографуються біля монумента "Батьківщина-мати", де мали встановити герб замість радянської символіки, Київ, 5 серпня 2023 року. Через вітер завершальний етап встановлення перенесли на ранок 6 серпня. Фото: Олександр Магула/Суспільне
"Мова йде про товщину листа, з якого виготовлений тризуб. Дуже важливо, щоб була дотримана чітка вимога до мікронів. Наш виробник не зміг забезпечити в усьому масиві відповідність цій вимозі. Тому в оперативному порядку було прийнято рішення і були придбані інші матеріали", — сказав в. о. міністра культури України.

Він додав, що всі роботи виконуються за бюджетні кошти, а за допомогу благодійних організацій та спонсорів.

Що відомо про зміну герба на монументі "Батьківщина-Мати"

21 липня 2022 року закінчилось голосування у додатку "Дія" — "Як бути з гербом СРСР на щиті Батьківщини-Матері у Києві". Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що 85% відсотків проголосували за заміну герба СРСР на тризуб.

У травні 2023 року тодішній міністр культури Олександр Ткаченко повідомив про підготовку проєктної документації щодо зміни герба СРСР на щиті монумента "Батьківщина-мати", щоб зрозуміти, як краще демонтувати символ Радянського Союзу.

Монумент "Батьківщини-мати" був споруджений у 1981 році, він є пам’яткою науки і техніки місцевого значення. Пам'ятник вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

Ввечері 4 серпня на територію Парку Слави до "Батьківщини-матері" доставили тризуб, де до 23 серпня його мають остаточно встановити замість радянського герба на щиті монументу.

Встановлення тризуба на монумент "Батьківщина-мати" перенесли
Монумент "Батьківщини-мати" звелиу Києві у 1981 році, Його вважають найвищим монументом у Європі. Фото: Олександр Магула/Суспільне

На початок