У Чернігові запустять пільгові перевезення у громадському транспорті: яким чином та хто має право скористатися

У Чернігові запустять пільгові перевезення у громадському транспорті: яким чином та хто має право скористатися

У Чернігові запустять пільгові перевезення у громадському транспорті: яким чином та хто має право скористатися
. ФОТО: tvoemisto

У Чернігові запустять пільгові перевезення у громадському транспорті. Порядок видачі транспортних карток для безкоштовного проїзду у громадському транспорті окремим категоріям громадян затвердили на засіданні виконкому Чернігівської міської ради.

Згідно із зразком заяви на отримання картки на пільговий проїзд, на це мають право:

  • Учасник бойових дій та особа, прирівняна до нього (в т.ч. учасники АТО);
  • Особа з інвалідністю внаслідок війни;
  • Особа, яка супроводжує особу з інвалідністю внаслідок війни 1-ї групи;
  • Член сім’ї загиблого (в т. ч., які пропали безвісти) військовослужбовця;
  • Потерпілий внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії;
  • Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, категорії 2;
  • Дитина, якій встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою;
  • Особа з інвалідністю 1-3 групи;
  • Особа з інвалідністю по зору 1-3 групи;
  • Дитина з інвалідністю;
  • Особа, яка супроводжує особу з інвалідністю І групи або дитину з інвалідністю;
  • Дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, що виховується або навчається у навчально-виховних та навчальних закладах;
  • Дитина з багатодітної сім’ї;
  • Ветеран військової служби, ветеран органів внутрішніх справ, ветеран податкової міліції, ветеран державної пожежної охорони, ветеран Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеран служби цивільного захисту, ветеран Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;
  • Пенсіонер за віком (тобто люди, які вийшли на пенсію саме по досягненню пенсійного віку, а не за вислугою років).

"Для внутрішньо переміщених осіб, яким чинними нормативно-правовими актами передбачено пільговий (безоплатний) проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування, пільгова транспортна картка видається на безоплатній основі на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданої Департаментом соціальної політики Чернігівської міської ради", — йдеться у проєкті рішення.

Як сказав начальник міського управління транспорту Олександр Рижий, жителі Чернігова відповідних категорій можуть написати заяву на отримання картки в Департаменті соціальної політики ЧМР.

Окрім заяви, потрібні такі документи:

  • копія та оригінал паспорта громадянина України, або інший документ, що посвідчує особу;
  • копія та оригінал облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);
  • копія та оригінал документа, що підтверджує зареєстроване місце проживання у місті Чернігові;
  • копія та оригінал посвідчення (довідки) про належність особи до категорії осіб, які мають пільги з оплати проїзду у пасажирському транспорті загального користування.

Самі картки планують видавати з жовтня – їх закуповуватиме Чернігівська транспортна компанія й передаватиме на баланс департаменту.

За словами Олександра Рижого, впровадити картки для пільгового проїзду вирішили задля уникнення конфліктних ситуацій та для чіткого розуміння кількості пасажирів.

"На сьогоднішній день нараховується 76 тисяч осіб, які мають право на пільговий проїзд. Близько 45 тисяч буде отримано, тому що є люди, які мають дві пільги".

За його словами, протягом пів року планують видати картки всім, хто має на них право, і з березня 2024 року пільгові перевезення здійснюватимуться тільки по картках.

Вартість проїзду перевізникам компенсуватимуть з міського бюджету в рамках "Програми компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в міському електро- та автомобільному транспорті загального користування на 2022-2024 роки", що була прийнята в кінці 2021 року. Тоді на її реалізацію було передбачено 366 мільйонів гривень – по 122 мільйони на кожен рік.

Нагадаємо, у Чернігові призупинили дві програми щодо компенсації пільгових перевезень у 2022 році. Все через відсутність на це грошей у міському бюджеті. Внаслідок цього приватні перевізники почали вимагати у пільговиків кошти за проїзд.

"Самі пільги ми не скасовували, адже ми й не можемо їх скасувати. Просто не компенсуємо перевізниками пільгові перевезення. Якщо перевізники не будуть покривати свою розхідну частину, то завтра просто транспорт не буде їздити. Ми в такому замкнутому колі: одні не сплачують – інші не отримують кошти. В результаті перевізники не можуть заправити автобуси, виплатити зарплату водію та просто не виїжджають на маршрути. Далі нам прийдеться знову піднімати тариф, що тягне за собою зменшення кількості пасажирів. Ми допіднімаємося до того, що проїзд в маршрутці коштуватиме більше, ніж в таксі", — пояснював тоді Суспільному Олександр Рижий.

Водночас "Чернігівське тролейбусне управління" продовжувало безкоштовно перевозити низку пільгових категорій населення, які раніше.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок