"Бойові" премії в тилу майже на мільйон грн: СБУ і ДБР викрили командирів Нацгвардії на Київщині

"Бойові" премії в тилу майже на мільйон грн: СБУ і ДБР викрили командирів Нацгвардії на Київщині

Нарахували майже 1 млн грн "бойових" премій у тилу: викрили командирів Нацгвардії
Оголошення підозри. Фото: СБУ

Служба безпеки спільно з Державним бюро розслідувань викрили керівників навчального центру Нацгвардії на Київщині, які безпідставно нарахували собі майже 1 млн "бойових" премій. Чотирьом військовим командирам повідомили про підозри.

Про викриття корупційної схеми інформують пресслужби СБУ і ДБР.

За даними слідства, до організації незаконних грошових виплат причетний керівник навчального центру Нацгвардії. Саме він підписував рапорти щодо нарахування бойових премій — щомісячної доплати у розмірі 100 тис. грн — своїм підлеглим. Серед них — троє старших офіцерів.

При цьому військові не брали безпосередньої участі у бойових діях і не виконували жодних завдань на передовій.

Як з'ясували правоохоронці, з вересня по грудень 2022 року фігуранти незаконно "преміювали" себе на загальну суму майже 1 млн гривень.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти завдання посадовцями збитків державному бюджету.

На підставі зібраних доказів керівнику навчального центру Національної гвардії повідомили про підозру за ч. 4 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до військової служби).

Трьом його підлеглим інкримінують ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем). Офіцерам загрожує до 8 років тюрми.

Наразі вирішується питання щодо обрання їм запобіжних заходів. Вживаються дії для відшкодування збитків, завданих державі.

Що відомо про розслідування правопорушень, до яких причетні військовослужбовці

Працівники ДБР затримали начальника одного з управлінь штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ, який також обіймає в КМВА. Йому інкримінують організацію незаконного переправлення чоловіків призовного віку через держкордон.

Повідомили про підозру колишньому командиру однієї з військових частин ТрО. Слідство встановило, що він перевищив повноваження і відрядив військовослужбовців на службу до Київської міської ради.

ДБР спільно з прокурорами повідомили про підозру в ухиленні від військової служби чотирьом військовослужбовцями. Троє із них — депутати Київської міської ради.

Масштабну схему ухилення від призову викрили в Офісі Генпрокурора. Наразі в межах розслідування провели майже 100 санкціонованих обшуків на території кількох регіонів, серед яких — Київщина і столиця.

На початок