Лучанин дослідив свій родовід до дев'ятого коліна

Лучанин дослідив свій родовід до дев'ятого коліна

Лучанин дослідив свій родовід до дев'ятого коліна
Віктор Крамар дослідив свій родовід до дев'ятого коліна, серпень 2023 рік. Фото: Суспільне Луцьк

Лучанин Віктор Крамар дослідив свій родовід до дев'ятого коліна і написав декілька історичних книг. Чоловік розповів Суспільному, що живе у Луцьку більше 60-ти років, сам родом із Черкащини.

Над книгою про власний родовід Віктор Крамар працював п'ять років. Цей час знадобився, щоб віднайти імена і дати народження предків, їх нащадків і родичів.

"Мої предки пройшли шлях від польського панування, польських магнатів Вишневецьких, Радзивілів, російського кріпацтва. Пройшли революції, голодомори, репресії", – каже Віктор Крамар.

Фотографії із книги про родовід Віктора Крамаря
Фотографії із книги про родовід Віктора Крамаря. Фото: Суспільне Луцьк

У книзі про родинне дерево Крамарів, Віктор Володимирович описав різні гілки родоводу, додав генеалогічні таблиці нащадків, описав їхні долі, фото, які вдалось відшукати.

Одна з найдавніших фотографій роду, яку вдалось віднайти, зроблена у Ялті, датована 1917 роком, – каже дослідник. Розповідає, що вдалось віднайти документ про найстарішу згадку про Крамарів – 1748 року.

"Найстаріший предок – Федір Олексійович Крамар, селянин-кріпак, підданий, селянин-кріпак, панів Улашиних. Мав шестеро дітей", – говорить Віктор.

Архівне фото, яке вдалось відшукати Віктору крамарю
Архівне фото, яке вдалось відшукати Віктору Крамарю. під час досліджень родоводу. Фото: Суспільне Луцьк

Дослідник каже: інтернетом у пошуках генеалогічних зв’язків не користується. Інформацію шукав у метричних та сповідальних книгах, списках з різних архівів, господарських книгах сільської ради.

Захоплення чоловіка підтримує дружина Марія Віталіївна.

Віктор крамар з дружиною Марією
Віктор Крамар з дружиною Марією. Фото: Суспільне Луцьк

У студентські роки у чоловіка виник задум написати історію рідного села Копіювата, а втілити його зміг уже перебуваючи на пенсії. Розповідає, що над своєю книгою "Копіювата: зберегти від забуття" працював понад десять років і лише після її виходу почав вивчення свого родоводу. Чоловік каже: продовжує працювати з архівами й мріє видати ще одну історичну книгу.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок