На Сумщині понад 100 підприємців отримали гранти на бізнес

На Сумщині понад 100 підприємців отримали гранти на бізнес

На Сумщині понад 100 підприємців отримали гранти на бізнес
. Фото: Суспільне Суми

На Сумщині 103 діючих підприємців та люди без досвіду підприємницької діяльності стали переможцями у поданні заявок за програмою “Власна справа”. Вони отримали фінансову допомогу на розвиток бізнесу за урядовим проєктом “єРобота”. Схвалені бізнес-проєкти передбачають створення 194 нових робочих місць. Про це Суспільному розповів начальник відділу рекрутингу Сумського обласного центру зайнятості Роман Кульгов.

За урядовою програмою “Власна справа” можна отримати мікрогрант на старт або розвиток бізнесу від 50 до 250 тис. грн. Психологиня Інна Сагер розповіла, що не мала досвіду у бізнесі. Перш ніж подати заявку на участь у проєкті “єРобота”, довго вагалась.

“Було важко писати бізнес-план. Я не математик і було складно математичну частину описувати. В мене є подруга, яка в бізнесі давно, вона мені підказувала”, - пояснила власниця бізнесу Інна Сагер.

На Сумщині понад 100 підприємців отримали гранти на бізнес
Інна Сагер. Фото: Суспільне Суми

149 тисяч грантових коштів пані Інна спрямувала на створення одного робочого місця та закупівлю обладнання для кабінетів фізкультури та психолога. За її словами, нині вже має постійних відвідувачів.

“Я не бізнесмен. Я багато років пропрацювала у закладах освіти і, майже в 55 років наважилась піти в зовсім іншу сферу. Шукала гранти, аби допомогти людям — сумчанам і вимушеним переселенцям, надавати їм психологічну допомогу”, - зазначила Інна Сагер.

За словами Романа Кульгова, отримати мікрогрант можуть як нинішні підприємці, так і люди, що не мають досвіду підприємницької діяльності. Обов’язкова умова надання коштів — створення 1-2 робочих місць, залежно від суми мікрогранту.

“Програма передбачає 20 хвиль, кожна з яких триває по 2 тижні. В цьому році програма має вже 11-ту хвилю, тобто із 20 хвиль ми маємо результат — 272 заявки від громадян Сумщини. Серед яких більше 100 затверджено державним центром зайнятості”, - пояснив начальник відділу рекрутингу Сумського обласного центру зайнятості Роман Кульгов.

На Сумщині понад 100 підприємців отримали гранти на бізнес
Роман Кульгов. Фото: Суспільне Суми

Підприємці які раніше отримали відмову у фінансуванні, можуть подати заявку повторно, пояснив Роман Кульгов.

“Якщо людина подала заявку і зробила неприпустиму помилку, то в неї, після того, як вона отримала варіант відповіді у своєму кабінеті “Дія”, з'явиться можливість переподати цю заявку”, - зазначив Роман Кульгов.

За його словами, у 2022 році в рамках цієї програми, на Сумщині було видано 125 мікрогрантів на суму понад 28 млн грн. У 2023 році вже подано 272 заявки, з яких 103 схвалених бізнес-проєктів передбачають створення 194 нових робочих місць.

Подати заявку можна через портал Дія. Прийом заяв на отримання мікрогрантів триватиме до 19 листопада цього року, - розповів Роман Кульгов.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок