У Хмельницькому через зливу затопило бібліотеку

У Хмельницькому через зливу затопило бібліотеку

У Хмельницькому через зливу затопило бібліотеку
Працівниці бібліотеки черпають воду. Фото: Суспільне Хмельницький

Через зливу, яка була в обласному центрі ввечері 31 липня, затопило Хмельницьку обласну дитячу бібліотеку. Не вперше. Про це Суспільному розповіла директорка Валентина Черноус. За її словами вода під час зливи потрапила до читальної зали бібліотеки й перейшла на інший відділ. Чим це небезпечно — детальніше у матеріалі.

Три книги шрифтом Брайля, для слабозорих дітей віком від шести до 12 років, промокли вчора в обласній бібліотеці ім.Т.Шевченка під час затоплення.

"Ці книги у нас стояли на виставці, вони були на нижніх полицях. Великий потік води залився в читальну залу, і тому книги пошкодились. Ми їх просто переклали серветками, для того, щоб волога забралася з книги. Як тепер щодо шрифту Брайля, нам треба консультуватися тому, що деякі друковані сторінки розплилися. Книги шрифтом Брайля, досить дорогі, ми їх отримали від благодійників", — розповіла Валентина Черноус.

Підлогу читальної зали Хмельницької обласної дитячої бібліотеки заливає вода. Підручними засобами її вигрібають працівники. Під час зливи таке відео розмістила у соцмережах директорка.

Площа читального залу — сто квадратних метрів, каже Валентина Черноус, за лічені хвилини води у залі було на два сантиметри заввишки.

"Скільки не носили, вода тільки прибувала. Всі служби до яких ми звертались, або було зайнято, а служба міської ради 1580 сказала нам, що є тільки одна аварійна машина у місті. Ми продовжували черпати воду, виносили її надвір, вона переходила до абонемента. Коли приїхала аварійна служба, хлопці підійшли, роздивилися нашу систему сполучення, розповіли нам все і пояснили, що вода не встигала проходити", — каже Валентина.

На фото підтоплені дощем книги.
На фото підтоплені дощем книги. Фото: Суспільне Хмельницький

Бібліотеку підтоплює не вперше, розповідає директорка. Каже: така волога — небезпечна для книг. Зливова каналізація у центральній частині міста побудована давно, колектор по вулиці Свободи у зливу переповнився, каже головний інженер підприємства з ремонту та експлуатації доріг Володимир Шваєнко.

"Вони звернулися до нас о 17:40 вечора, коли дуже сильні зливи, постійно керівництво бібліотеки звертається. Не поміщається вода в колектор, коли повний колектор фактично більший тиск води йде дорогою і менший тиск з даху бібліотеки, він не може потрапляти. Вода стоїть у них на даху, і відповідно знаходить слабше місце де протекти", — розповів Володимир.

Щоб запобігти подібним ситуаціям надалі, Володимир Шваєнко обіцяє бібліотекарям мережі обов’язково прочистити й ще раз перевірити. Це не гарантуватиме стовідсоткового запобігання підтопленням, каже інженер. Бо й інші мережі бібліотеки також потребують перевірки.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок