До кінця року майже третину керівництва військкоматів становитимуть ветерани — Міноборони

До кінця року майже третину керівництва військкоматів становитимуть ветерани — Міноборони

Шеврон ЗСУ. Фото: УНІАН
. Шеврон ЗСУ. Фото: УНІАН

До кінця 2023 року 30% керівного складу всіх військкоматів становитимуть бійці, які мають бойовий досвід, але не можуть продовжувати службу через поранення.

Про це повідомив заступник міністра оборони Олександр Павлюк в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Дуже важливе питання та людський виклик: чому ТЦК (територіальні центри комплектування, колишні військкомати, — Ред.) очолюють люди, які не воювали і не мають досвіду. Тому над цим питанням ми також попрацювали та запропонували: до кінця року 30% керівного складу треба замінити людьми, які воювали", — сказав генерал.

За його словами, мовиться про військових, які не можуть продовжувати службу через поранення. Однак, зауважив Павлюк, це не швидкий процес — бо ветерани повинні мати бажання працювати у ТЦК та пройти відповідну підготовку, набратися досвіду.

Як додав заступник голови Міноборони, така робота вже проводиться. Зокрема роти охорони ТЦК від 50 до 70% замінені чоловіками, які воювали та мають поранення.

"Зараз ми дійшли етапу заміни керівного складу. Спробуємо. Головне — не зірвати процес мобілізації, тому що це основне", — підсумував він.

Справа одеського військкома Євгена Борисова

Під час розслідування журналістів видання "Українська правда" стало відомо, що родина Євгена Борисова під час повномасштабної війни Росії проти України придбала на іспанському узбережжі нерухомості та автівок на мільйони доларів.

На розслідування відреагував голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Він зазначив, що готує звернення до правоохоронних органів щодо цього, а також ініціює звернення щодо майбутніх перевірок військкомів усіх областей.

У травні ДБР відкрило кримінальне провадження за ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України та відсторонило військкома від посади.

23 червня Зеленський дав термінове доручення Головкому Залужному негайно звільнити з посади Борисова після скандалу з майном в Іспанії.

28 червня начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк повідомила, що Борисова звільнили з посади начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

На початок