Компенсація родинам загиблих військових на Харківщині. Як отримати виплати

Компенсація родинам загиблих військових на Харківщині. Як отримати виплати

Компенсація родинам загиблих військових на Харківщині. Як отримати виплати
. Алея Слави на кладовищі №18 у Харкові. 23 лютого 2023 року. Фото: Ірина Гнатюк/Суспільне Харків

Яка компенсація належить родинам та родичам загиблих військовослужбовців з Харківщини, які документи потрібні для оформлення виплат — в етері Українського Радіо Харкова пояснює заступник начальника відділу сектору соцвиплат обласного терцентру комплектування та соцпідтримки Тімур Джигіт.

Хто має право отримувати компенсацію?

Членам сімей загиблих військовослужбовців належить одноразова грошова допомога, яка складає 15 млн грн. В яких випадках виплачуються 15 млн грн, а коли в понад 10 разів менше?

15 млн грн виплачується членам сімей військовослужбовців, які загинули під час захисту Батьківщини або померли внаслідок поранення, наприклад, контузії, травми або каліцтва, що були отримані на військовій службі в Збройних Силах у період дії воєнного стану.

Тобто у період після 24 лютого 2022 року члени сімей військовослужбовців, які загинули або померли від отриманих поранень, мають право на 15 млн грн. Це означає, якщо поранений внаслідок бойових дій боєць помирає в шпиталі протягом року після отримання поранення, то це вважається, що він загиблий під час захисту Батьківщини й члени сімей мають право на отримання 15 млн грн.

Компенсація родинам загиблих військових на Харківщині. Як отримати виплати
Український військовий веде вогонь з міномета по позиціях РФ поблизу Бахмута, 2 липня 2023 рік. Фото: AP/Alex Babenko

Решта, якщо смерть військовослужбовця настала в період військової служби, але не пов'язана з безпосереднім захистом Батьківщини, участю в бойових діях, тобто не пов’язана з отриманням поранень, тоді виплата проводиться у розмірах 750 прожиткових мінімумів або 500 прожиткових мінімумів, якщо смерть не пов'язана з виконанням обов'язків служби, а настала в цей період.

Це від мільйона і більше?

Так.

Щодо поховання, то це ж військова частина допомагає, там теж виплати є?

Компенсацію поховання проводить військова частина. Така сума складає 12,5 тисяч гривень.

Для отримання цієї виплати районний територіальний центр комплектування надасть допомогу в оформленні документів, які необхідні для отримання компенсації поховання.

Також є виплата грошового забезпечення, яке не отримане військовослужбовцем за весь місяць, в якому настала загибель. На таку виплату мають право дружини або чоловіки, якщо їх немає — повнолітні діти, які проживали разом з військовослужбовцем. Для отримання такої виплати членам сімей також необхідно звернутись до свого районного військового терцентру, подати заяву, документи що підтверджують родинні зв'язки та довідки з реквізитами банку. Документи засвідчить начальник районного територіального центру комплектування, потім їх передадуть до військової частини, яка нараховує і проводить такі виплати.

Компенсація родинам загиблих військових на Харківщині. Як отримати виплати
Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Хто може претендувати на допомогу 15 млн грн, оскільки "родина", "сім’я" це досить широке поняття?

Право на отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім'ї, батьки та утриманці загиблих військовослужбовців. Це безперечно батьки, які не були позбавлені батьківських прав відносно військовослужбовця, також дружини військовослужбовців, неповнолітні діти або повнолітні віком від 18 до 23 років, якщо вони навчаються за денною формою навчання або є людьми з інвалідністю з дитинства. Також є утриманці. За сімейним кодексом — це люди, у яких на утриманні перебували військовослужбовці до досягнення повноліття і які після досягнення повноліття були утриманцями того військовослужбовця.

Якщо йдеться про декілька категорій, то має бути розподіл коштів серед цих родичів?

Так, одноразова грошова допомога розподіляється рівними частками на всіх членів сім'ї, які мають на неї право. Якщо хтось із них не бажає отримати свою частку, то має надати нотаріально засвідчену відмову і його частка буде пропорційно розподілена між всіма отримувачами, які залишились.

А взагалі ж не всі мають право на ці виплати, навіть якщо людина належить до переліку, який ви озвучили?

Виплата не передбачається для людей, які є громадянами РФ або Республіки Білорусь та тим, які були засуджені за колабораційну діяльність.

Що треба робити, щоб отримати компенсацію?

Я так розумію, що через терцентри ця інформація спочатку проходить, а потім далі вже до Міністерства, де економічні розрахунки проводять і знову все це повертається до терцентрів?

Так. В кожному районному територіальному центрі комплектування та у підпорядкованих їм відділах є наш представник — штатний фахівець із соціального забезпечення. Вони приймають членів сімей загиблих, роз'яснюють їм алгоритм оформлення допомоги, приймають документи, оформлюють ці матеріали та надають їх до обласного територіального центру комплектування. Після цього обласний територіальний центр комплектування перевіряє всі документи, визначає всіх отримувачів, складає відповідний висновок і направляє його на розгляд комісії Міністерства оборони з питань призначення та виплати одноразової грошової допомоги.

Виплату проводить Міністерство оборони України через командування Сухопутних військ через обласний територіальний центр комплектування на карткові рахунки членів сім'ї, які вони зазначили у своїй заяві на виплату.

З якими труднощами доводиться стикатися у процесі, наприклад, оформлення всіх цих паперів? Скільки на це в середньому йде часу, щоб ідентифікувати людей і всю цю процедуру пройти?

Всі ситуації різні, але найбільшою складністю є отримання документів від військової частини. Найбільшу кількість часу ми втрачаємо на отримання витягів з наказів та фінансових документів від військових частин. Це може бути місяць, два, а може бути й три місяці на отримання таких документів.

Компенсація родинам загиблих військових на Харківщині. Як отримати виплати
Військовий цілиться з автомата. Фото: 199 навчальний центр ДШВ ЗСУ, 2023

А загалом на Харківщині ці виплати здійснюються? Як ви схарактеризуєте процес?

Виплати здійснюються, затримок немає. Зараз проходять виплати за матеріалами, які були направлені на комісію в травні. Зазвичай, на даний час, від направлення на комісію до отримання виплати проходить від трьох до чотирьох місяців.

А з чого має стартувати ця процедура ініціатива має виходити від родичів або ж їх знаходять і оповіщають, що вам належать така-то виплата?

Після отримання офіційної інформації про загибель військовослужбовця районний територіальний центр комплектування організовує роботи зі сповіщення членів сімей за місцем їхнього проживання. Після цього районний територіальний центр комплектування займається організацією поховання і після поховання військовослужбовця надає роз'яснення членам сімей щодо подальших дій для отримання всіх необхідних компенсацій та про соціальні гарантії.

А люди, які, наприклад, претендують, але їх не оповістили, то до кого їм звертатися?

Члени сімей військовослужбовців, у разі загибелі рідного, мають право звернутися до будь-якого районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем їхнього перебування. Якщо члени сім'ї військовослужбовця з Харківщини на даний час перебувають, наприклад, на заході України, то вони мають право звернутись до будь-якого найближчого до них районного територіального центру комплектування з питань отримання цієї допомоги.

Це стосується саме виплати одноразової грошової допомоги — тут прив'язки до місця реєстрації немає.

А ті, які за кордоном, то їм потрібно приїхати на територію України й теж звернутися до будь-якого РТЦКСП?

Хто за кордоном, то вони мають подати особисті заяви та документи на отримання одноразової грошової допомоги. По суті — це особисте прибуття до будь-якого найближчого до них районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Компенсація родинам загиблих військових на Харківщині. Як отримати виплати
Українські військовослужбовці стріляють з малої реактивної системи залпового вогню "Партизан" по російських військах поблизу лінії фронту в Запорізькій області, 13 липня 2023 року. Фото: Reuters

Терміни виплати допомоги

Як швидко виплачується сама допомога, які терміни, бо знаю, що це поетапно робиться?

Передбачена поетапна виплата цієї одноразовий грошової допомоги. На першому етапі вона призначається комісією Міністерства оборони в повному обсязі. Після призначення цієї допомоги на першому етапі виплачують 1/5 від призначеної суми, а залишок — 4/5 від призначеної суми — щомісячно виплачується частками впродовж 40 наступних місяців.

Минулого року виплату отримували в повному обсязі, а після 25 січня і відповідного наказу виплата передбачена етапами.

В будь-якому випадку, якщо у членів сімей залишаються якісь не вирішені питання: або вони не впевнені у термінах, бо, наприклад, давно подали документи, а до теперішнього часу немає ніякої інформації, або хтось із членів сімей спочатку звернувся, а потім хтось із родичів повернувся, наприклад, з-за кордону, то вони одразу можуть звернутись до районного військкомату і додатковими матеріалами там ці документи відпрацюють і нададуть на комісію.

На всі питання, які виникають у членів родини, зможе відповісти наш представник з соціального забезпечення районного територіального центру комплектування.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок