"Старокостянтинів знову під прицілом, бо українські військові льотчики "не дають спокою окупантам", — Ігнат

"Старокостянтинів знову під прицілом, бо українські військові льотчики "не дають спокою окупантам", — Ігнат

"Старокостянтинів знову під прицілом, бо українські військові льотчики "не дають спокою окупантам", — Ігнат
. Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Скріншот з відео

Аеродром у Старокостянтинові ввечері 26 та вночі 27 липня опинився під прицілом російських ракет та ударних БпЛА, оскільки українські військові льотчики "не дають спокою окупантам, влаштовуючи гарну "бавовну" на окупованих російськими військами територіях".

Так прокоментував останні атаки росіян на Хмельниччині речник командування Повітряних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону "Єдині новини".

За його словами, 26 липня Старокостянтинів був під прицілом ракет, а вже проти ночі 27 липня його знову атакували, цього разу "шахедами", які були повністю знищені.

"Учора, 26 липня, окрім ракет Х-101/Х-155, які летіли фактично "гуськом", одна за одною, летіли з південно-східного напрямку. Спочатку вони начебто направлялися в Харківську область, потім в Дніпропетровську, а далі вже пішли на південь, з півдня — на захід. Потім вони повернулися знову в східному напрямку, з Львівської області в напрямку Хмельницької, а саме Старокостянтинова. І одночасно з цим ворог вирішив завдати удару ще й з півночі, з літаків МіГ-31К ракетами "Кинджал", які не можна збити. Власне тому там (на аеродромі Старокостянтинова – ред.) є певні пошкодження, про які ми, звісно ж, повідомляти не будемо", — сказав Ігнат.

Така траєкторія польотів, зі слів речника повітряних сил ЗСУ, характерна для російських ракет, тож, каже він, не можна стверджувати, що російські військові використали 26 липня якусь нову тактику.

"У нас зараз протиповітряна оборона побудована так, що носить локальний характер. Бо неможливо всю країну покрити тими засобами ППО, які маємо в наявності. Тому охороняються міста, важливі об'єкти, і ми уже не раз про це казали. Багато людей звертаються до нас, чому не збільшити ППО, щоб збивати ті ракети в полях, степах чи лісах. Там намагаються це зробити сили оборони, не лише повітряні сили. У складі мобільних вогневих груп працюють і з ПЗРК, і зенітними гарматами, і з кулеметами, намагаються винищувачі перехоплювати, але, як бачити, основна частина знищується уже ближче до тих об'єктів, які ворог хоче уразити, які більш захищені. Це і міста, і об'єкти критичної інфраструктури, а також, зрозуміло, летовища, які ворог має на меті знищити. Саме тому їх треба зміцнювати, посилювати, і не лише засобами наземними, але і повітряними", — заявив в ефірі телемарафону Ігнат.

Що відомо про атаки на Старокостянтинів

  • 26 липня, під час сигналу повітряної тривоги, яку оголосили о 18:32 на Хмельниччині було чутно звуки вибухів. За інформацією Хмельницької ОВА, в області спрацювали сили протиповітряної оборони.
  • Уламки збитих ракет впали у населених пунктах Хмельницького району, повідомив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін. З його слів, пошкоджено авто, постраждалих немає.
  • В ефірі телемарафону "Єдині новини" 26 липня речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат сказав, що армія РФ, під час повітряної тривоги, спрямувала крилаті ракети Х-101/Х-555 та "Калібр" на Старокостянтинів, а близько 19:00 підняла в небо винищувачі МіГ-31К і завдала удару ще й чотирма аеробалістичними ракетами Х-47 "Кинджал" у напрямку Хмельницької області.
  • Уночі 27 липня у Хмельницькій області під час повітряної тривоги, яка розпочалася о 02.07 і закінчилася о 03.25, знову пролунали звуки вибухів. У Хмельницькій ОВА повідомили, що в області працює ППО. У Повітряних силах ЗСУ о 2:10 поідомили, що в областях, де оголошено повітряну тривогу — загроза використання ударних БпЛА.
  • Усього вночі 27 липня, за повідомленням Повітряних сил ЗСУ, було зафіксовано два пуски крилатих ракет "Калібр" з підводного човна в акваторії Чорного моря та восьми іранських дронів-камікадзе "Shahed-136/131" з напрямку Приморсько-Ахтарськ. "Калібри" атакували портову інфраструктуру Одещини. Щодо "шахедів", то усі вісім було знищено силами та засобами Повітряних Сил у межах Хмельницької, Дніпропетровської та Донецької областей.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок