Як зміняться ціни на пальне. Прогноз експерта

Як зміняться ціни на пальне. Прогноз експерта

Ексклюзивно
Ціни на пальне
. Фото: Суспільне Рівне

В Україні наприкінці липня та на початку серпня 2023 року зростуть ціни на пальне через повернення довоєнних податків. Дизель коштуватиме приблизно на 3 гривні дорожче, бензин — до 4 гривень, про це в етері Суспільне. Спротив 25 липня розповів засновник групи АЗС "Прайм" Дмитро Льоушкін. Він додав, що вартість бензину й дизелю зросте через зміну ціни на нафту, а також вичерпування "доподаткових" запасів пального, яке мережі автозаправних станцій закупили ще у червні за старими акцизами.

Упродовж найближчих 20 днів вартість дизелю збільшиться на 3 гривні, бензин — на 4 гривні, зазначив засновник групи АЗС:

"Ми бачимо дуже стрімке зростання цін на світову нафту. Це чинник, який впливає на весь світ, не тільки на український паливний ринок. Тому він додає таку тенденцію на збільшення: десь на 1-2 гривні тільки за рахунок світових цін на нафту, і ще гривню додасть нам акциз".

Дмитро Льоушкін говорить, що на збільшення цін на пальне впливають декілька факторів, зокрема, збільшення ПДВ з 7% до 20% та акцизу:

"Це процес, який вже ніяк не зупинити. Це податковий чинник, він складається з двох етапів. Перша — це ПДВ. На початку місяця ми бачили стрибок цін. А друге — це акциз. Акциз сплачується при перетині кордону. На початку липня ми споживали паливний ресурс, який завезли у червні, а він вже вичерпується. Мережі АЕС переходять на ресурс, який завезений у липні. І це вже збільшений податок враховується на стелах АЗС".

Експерт додав, що на паливний ринок можуть вплинути російські обстріли Одеського та Дунайського портів.

"У нас багато каналів постачання, багато засобів, багато паливовозів, і криза на кшталт тогорічної — не має повторюватися. Місцями, можливо, десь буде дефіцит, тому що зараз тривають жнива, це великий сезон попиту. Десь, можливо, постачання буде не таке рівномірне, як би цього хотілося б", — каже Дмитро Льоушкін.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок