Колишньому одеському військкому Борисову повідомили про підозру — ДБР

Колишньому одеському військкому Борисову повідомили про підозру — ДБР

Колишньому одеському військкому Борисову повідомили про підозру — ДБР
. Колишній начальник Одеського обласного ТЦК Євген Борисов. Фото: Одеський обласний ТЦК та СП/ Facebook

Колишньому начальнику Одеського обласного ТЦК Євгену Борисову повідомили про підозру у незаконному збагаченні на сотні мільйонів гривень та умисному ухиленні від несення служби. Про це повідомили в пресслужбі Державного бюро розслідувань.

За даними слідства, в період дії воєнного стану члени родини підозрюваного, за його дорученням, придбали автомобілі преміум класу та нерухоме майно у Королівстві Іспанія на загальну суму понад 151 млн грн. При цьому офіційний спільний дохід родини не покриває цих витрат.

Окрім того, на початку грудня 2022 року підозрюваний, бувши військовою службовою особою, яка відповідає за мобілізацію в регіоні, виписавшись з військового шпиталю, більш ніж два тижні не з’являвся на військову службу без поважних причин, повідомили в Офісі Генпрокурора.

Співробітники ДБР зібрали базу необхідних доказів, в тому числі з матеріалів ЗМІ, та оголосили про підозру відразу за декількома статтями:

  • у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави активів, вартість яких більш ніж на 6500 неоподатковуваних мінімумів перевищує її законні доходи (ст. 368-5 КК України);
  • у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 407 КК України);
  • в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 409 КК України).

Наразі вирішується питання про оголошення підозрюваного в розшук та здійснення приводу з метою розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Президент України також прокоментував справу Борисова, та у своєму зверненні зазначив, що колишній військком Борисов не зможе уникнути відповідальності за свої правопорушення:

"Сьогодні правоохоронці доповіли мені про ситуацію з колишнім одеським військкомом. Йому повідомлено про підозру за фактами незаконного збагачення та порушення порядку несення військової служби.

І кожне таке "кабінетне" порушення десь у військовій ієрархії, будь-яка спроба якось там збагатитися принижує наших воїнів, наших героїв. Відповідальність за порушення – неминуча", — йдеться в промові президента.

Що відомо

  • Під час розслідування журналістів видання "Українська правда" стало відомо, що родина Євгена Борисова під час повномасштабної війни Росії проти України придбала на іспанському узбережжі нерухомості та автівок на мільйони доларів.
  • Після скандалу з майном в Іспанії Зеленський дав термінове доручення Головкому Залужному негайно звільнити з посади одеського військкома Євгена Борисова.
  • За словами Наталі Гуменюк, справу Борисова й надалі розслідуватимуть правоохоронні органи: у травні ДБР відкрило кримінальне провадження за ч. 5 ст. 426-1 КК України та відсторонило військкома від посади.
  • 19 липня голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що Євген Борисов привласнив 188 мільйонів грн — це рекордна сума збагачення незаконним шляхом.
На початок