ЮНЕСКО засудила російські атаки на історичний центр Одеси

ЮНЕСКО засудила російські атаки на історичний центр Одеси

ЮНЕСКО засудила російські атаки на історичний центр Одеси
Одеський літературний музей після атаки РФ на місто 20 липня. . Фото: Одеський літературний музей/Facebook

Міжнародна організація ЮНЕСКО засудила російські атаки, під час яких постраждали одеські музеї. Про це повідомили в міськраді з посиланням на офіційну сторінку організації.

У своєму повідомленні ЮНЕСКО закликала припинити напади на культурні цінності, що захищені міжнародними нормативними документами.

"ЮНЕСКО висловлює підтримку одеситам і висловлює щирі співчуття родинам загиблих.

Попередня оцінка в Одесі виявила пошкодження кількох музеїв, що знаходяться на території Всесвітньої спадщини, зокрема Одеського археологічного музею, Одеського морського музею та Одеського літературного музею. Усі вони були відзначені ЮНЕСКО та місцевою владою Блакитним щитом, відмітною емблемою Гаазької конвенції 1954 року", — зазначили в повідомленні.

Після нічних обстрілів міста 20 липня міський голова Одеси Геннадій Труханов закликав ЮНЕСКО виключити Росію з організації.

Що відомо про нічну атаку по Одещині 20 липня

  • Російська армія вночі 20 липня атакувала Одеську область. У місті зруйнувало адмінбудівлю, пошкодило офісні приміщення, багатоквартирні будинки, навчальний заклад, ліцей, дитячий садочок та автомобілі.
  • Поранення отримали вісім людей, серед яких троє співробітників ДСНС. У них осколкові поранення та отруєння продуктами горіння.
  • Під завалами знайшли загиблого 21-річного охоронця. Дідусь загиблого Олександр під час пошуків розповів Суспільному, що на записах було видно, як внук начебто спускався в підвал. Під час розбору завалів рятувальники намагалися туди дістатися.
  • Через атаку пошкоджень та руйнувань зазнали об’єкти портової інфраструктури та складські приміщення приватного підприємства в Одеському районі. Поранених в області немає.
  • Прокуратура розпочала досудове розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни.
  • Під час нічної атаки пошкодило будівлю генерального консульства Китайської Народної Республіки, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок