Сімейне насильство: як реагують патрульні поліцейські на Полтавщині

Сімейне насильство: як реагують патрульні поліцейські на Полтавщині

Сімейне насильство: як реагують патрульні поліцейські на Полтавщині
. Фото: pexels.com

За 12-годинну зміну патрульна поліція в Полтаві отримує близько ста викликів. З них домашнього насильства стосуються від 5 до 10 викликів. З початку року таких всього зареєстровано 708. Втім, отримане повідомлення про такий вид правопорушення не завжди підтверджується під час виїзду екіпажу. Про це в ефірі Українського радіо "Полтава" розповіла начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Полтавській області Марина Зінюха.

Яка статистика викликів, які стосуються домашнього насильства на Полтавщині

Якщо говорити про ці сімсот викликів (708 зареєстрованих – ред.), то приблизно третя частина цих викликів є дійсно сімейним насильством. Буває перебільшення, дуже часто людина здійснює виклик у стані алкогольного сп’яніння. Тому заявник не завжди правильно кваліфікує те, що відбувається в нього вдома. Приблизно 60-70 відсотків усіх викликів здійснені людьми у стані алкогольного сп’яніння. Дуже часто буває так, що патрульні приїжджають, а заявник чи заявниця говорять: "Ой, ви просто злякайте, просто приструніть, скажіть, щоб в майбутньому він цього більше не робив".

Як свідчить статистика отриманих повідомлень про сімейне насильство, по допомогу звертаються переважно жінки. Хоча не завжди статистика звернень відповідає статистиці порушень, розповіла Марина Зінюха.

У нас десь 10% кривдниць-жінок і 90% кривдників-чоловіків. Кривдниці-жінки – це здебільшого економічне насильство. Наприклад, онучка забирає у бабусі її пенсійну картку і позбавляє елементарних засобів для існування. Мені здається, що цей відсоток (гендерний) в реалі десь 50/50. Але не всі чоловіки звертаються на лінію 102. Можливо вважають, що це нижче рівня їхньої гідності.

Алгоритм дій правоохоронців після отримання виклику про домашнє насильство

Після того, як отримують повідомлення про сімейне насильство, патрульні мають законні можливості впливу відразу на місці події.

Ми можемо винести терміновий заборонний припис і цим самим заборонити кривднику наближатися і спілкуватися з потерпілою особою. Цей припис виноситься прямо на місці події патрульними. Він строком до 10 діб, більше патрульні не можуть винести. Там є три варіанти: заборона наближатися до особи, заборона перебувати в одному місці і заборона перебувати в приміщенні, де проживає потерпіла особа. Навіть якщо житлове приміщення належить кривднику, патрульні уповноважені кривдника з цього приміщення забрати навіть із застосуванням засобів примусу.

Якщо виклик від потерпілої особи зареєстрований за номером 102, то це вже можна вважати заявою про правопорушення, говорить Марина Зінюха. Тому навіть у випадках, коли потерпілі просять обмежитися словами, патрульні мають свій алгоритм дії.

Дуже часто буває так, що ми приїжджаємо, потерпіла говорить: "Ні, все нормально, все хорошо", але ми бачимо, що там має місце домашнє насильство – ми виписуємо протокол, виписуємо тимчасовий заборонний припис. В окремих випадках можемо провести профілактичну бесіду, але це буває дуже рідко.

Повністю інтерв’ю з начальницею відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області Мариною Зінюхою в ефірі Українського радіо "Полтава" слухайте за посиланням.

Що відомо про домашнє насильство

У січні 2018-го року в Україні набув чинності закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству". У січні 2019-го року в Україні набули чинності зміни до Кримінального кодексу, що визнають системне насильство в сім'ї злочином.

В Україні запустили сайт для людей, які потерпають від домашнього насильства. Онлайн-платформа має назву "Мені здається".

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram| Viber | Instagram| Twitter | YouTube | Facebook

На початок