На Рівненщині збудують будинок для переселенців за понад 5 млн євро

На Рівненщині збудують будинок для переселенців за понад 5 млн євро

У місті Дубно на Рівненщині проєктують багатоквартирний будинок із соціальним житлом для переселенців, місто виграло грант від ЄС на суму понад 5 мільйонів євро. Міський голова Василь Антонюк 21 липня розповів Суспільному деталі будівництва та скільки людей вже забронювали місце.

Василь Антонюк повідомив, що є плани на кілька споруд. У першому будинку на вулиці Василя Червонія проживатимуть не менше 330 людей:

"Євросоюз виділив нам кошти в сумі 5,25 млн євро для будівництва житла для ВПО, але з умовою, що всі комунікації до цього будинку, тобто воду, тепло, електроенергію, а також бомбосховище, будують за місцеві гроші. Ми пішли на цей варіант, він нас задовольняє".

Перший транш грошей на проєктування надійшов та визначили переможця тендеру, зазначив очільник громади:

"Ставиться термін чіткий щодо проведення робіт з проєктування — не більше трьох місяців. Тут повинна бути експертиза даного проєкту, його повинні подати протягом трьох місяців зі вчорашнього дня, 20 липня. Потім ми оголошуємо конкурс, тендер на переможця щодо будівництва".

Міський голова Дубна розповів, що з грантовими коштами від ЄС працюють втретє:

"Ми повинні здати будинок не пізніше середини 2025 року. Ми знали, що ми переможемо, ми уже до цього часу підготували земельну ділянку під чотири будинки для внутрішньо переміщених — 1, 65 гектара виділило місто".

Зі слів Василя Антонюка, у Дубні проживає від трьох до трьох з половиною тисяч переселенців. Він додав, що понад тисяча ВПО уже виявили бажання залишитися в місті:

"В управлінні праці реєструють внутрішньо переміщених. Із 330 осіб уже понад 220 записалися на житло. Ми вивчаємо ситуацію, ми не будь-кого записуємо, це повинні бути відповідні документи, певна реєстрація і певний статус внутрішньо переміщеної особи".

Посадовець наголосив, що житло надаватиметься на умовах українського законодавства щодо виділення житла для громадян України:

"Це буде власність міської ради й житло здаватиметься в оренду на той час, доки переселенці будуть в Дубно. Ми зацікавлені у тому, щоб люди залишилися у нас"

За даними з офіційного сайту мерії, адміністратором проєкту є Північна екологічна фінансова корпорація NEFCO. Будинок планується як "екологічне житло" з використанням енергоощадних технологій.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок