На Рівненщині селяни хочуть забрати ставки в орендарів

На Рівненщині селяни хочуть забрати ставки в орендарів

На Рівненщині селяни хочуть забрати ставки в орендарів
. Суспільне

Селяни хочуть отримати у власність громади два ставки у Гощанському районі. Мовляв, термін оренди ставків збіг минулого року, але підприємці їх не звільняють, а людей не пускають до водойм. Підприємці переконують – користуються водоймами законно.

Ставок у селі Андрусіїв Гощанського району підприємець Юрій Юрчук взяв в оренду у 2009-му році. Відтоді місцевим на водойму – зась, кажуть жителі села.

Конфліктні ставки
Конфліктні ставки. Суспільне

"Не можна було людям напоїти худоби і покупатися. Вудочки ламали, дітей виганяли, хоча діти нічого не порушували і дорослі не порушували, бо є така постанова, що місцевим жителям можна йти на любу водойму і ловити вудочкою на один гачок", – розповідає житель Андрусієва Ібрагім Хакімов.

Підприємець пояснює, що контролює вилов на ставку, бо люди хочуть рибалити сітками й електроловами. Звинувачення людей відкидає.

"Один хоч факт був в правоохоронних органах, що я зломав комусь вудку? Я їм відвів два місця для риболовлі. В нас є журнал обліку: приходить людина, показує документи, що вона проживає в селі Андрусіїв", – пояснює орендар ставка у с. Андрусіїв Юрій Юрчук.

Селяни з сусідніх Липок також незадоволені орендарем ставка. Водойму з 2009 року орендує підприємець Микола Любчик. 4 серпня жителі обох сіл зібралися, щоб вирішити, як забрати водойми у власність громади.

"Ми не маємо спокою, тому що наш підприємець - це хам. Щонеділі, будь-які свята, у вихідні, приїжджають до десятка автомобілів із сім'ями, розташовуються, а наші люди не мають права. Як тільки хто з чоловіків вийде з вудочкою, відразу викликає поліцію або проганяє", – розповідає жителька с. Липки Надія Ткачук.

Дійшло до погроз і побиття, стверджує жителька села Людмила Вершило. Підприємець привозив бусом хлопців в балаклавах з битами. Було, що й сам бив хлопців, каже жінка.

"Я в житті нікому не сказав, щоб вони не купалися, чи ловили. Платіть гроші і ловіть, так як всюди. По закону України нема у рибальстві такого, щоб з одною вудочкою і одним гачком, немає", – розказує орендар ставка у с.Липки Микола Любчик.

Договори оренди на обидва ставки закінчилися навесні минулого року, повідомив заступник голови облдержадміністрації Ігор Тимошенко. Хоч в документі прописано, що орендарі мають переважне право на їхнє продовження, в адміністрації їм відмовили. Орендарі вважають свої договори продовженими.

"Я здав вчасно документи і за місяць часу не дали відповіді. По закону України це називається мовчазна згода. Мене ніхто не зняв з реєстру, я числюся в реєстрі і плачу податки", – сказав Микола Любчик.

Юрій Юрчук вважає, що якщо орендодавець не виявив порушень, то договір продовжується. У нього порушень, каже не було.

"Я в законний строк, два роки тому звернувся, щоб вони продовжили, пролонгували, ніяких заперечень від облдержадміністрації не було виявлено в мою сторону", – пояснює він.

Площа кожного ставу – понад 13 гектарів. Відповідно до старого плану територій вони знаходилися за межами сіл, тобто орендарів визначала облдержадміністрація. За словами Липківського сільського голови Андріана Остапчука, нещодавно затвердили новий план територій сільради. Тепер ставками зможе розпоряджатися громада.

"Ні в якому разі не віддавати нікому в оренду, тому що там знову може початися непорозуміння. Люди налаштовані на такий шлях. Найбільш оптимальний буде варіант – передати комунальному підприємству сільської ради", – пояснює Липківський сільський голова Андріан Остапчук.

Сільрада хоч і має рішення сесії та прийняла необхідні рішення, але процедуру до кінця не довела, пояснює заступник голови облдержадміністрації Ігор Тимошенко.

"Це дані мають бути внесені в публічну кадастрову карту, пройти всі рішення через Геокадастр і тоді набувають правового статусу. Ми перевіряємо ці документи, статус ставка, який на сьогодні є", – сказав він.

Нагадаємо, у травні 2019-го ці селяни перекривали трасу Київ-Чоп, щоб влада звернула увагу і не продовжувала оренду цих ставків.

Авторка: Оксана Туз

На початок