"Маленький елемент великої інфраструктури": залізничний вокзал Чернігова. Історія. Руйнування. Відновлення.

"Маленький елемент великої інфраструктури": залізничний вокзал Чернігова. Історія. Руйнування. Відновлення.

Доповнено
"Маленький елемент великої інфраструктури": залізничний вокзал Чернігова. Історія. Руйнування. Відновлення.
. ФОТО: колаж Суспільне Чернігів

Залізничний вокзал у Чернігові існує з кінця XIX століття. Його відкриття стало поштовхом до розвитку економіки і нових можливостей. Та разом з цим він пережив не одну війну та відбудову. Він бачив: евакуації людей, доставки вантажів, розлуки і зустрічі.

Суспільне вирішило дослідити історію чернігівського вокзалу. Чому побудували вокзал саме у Чернігові? Чи завжди він був на тому місці, до якого ми звикли? Яке значення мав для розвитку міста? Хто його будував, та яких руйнувань він зазнавав під час війн? Як пережив декомунізацію та повномасштабне російське вторгнення? Звідки там взялися барельєф та люстра? Докладніше про це у матеріалі Ксенії Рекун.

Першопочатки залізниці на Чернігівщині

За словами історика Максима Блакитного, залізничну сторінку на Чернігівщині відкрило будівництво вокзалу у Ніжині. Його побудували у 1889 році.

"А саме першопочатки вокзалу Чернігівської залізничної станції – це околиця села Количівка, лівий берег Десни, де був колишній старий залізничний вокзал. Зараз там проживають люди".

Колишній залізничний вокзал, у якому зараз живуть люди. Фото: весна 2023 рік
Колишній залізничний вокзал, у якому зараз живуть люди. Фото: весна 2023 рік. ФОТО: Суспільне Чернігів

Вулиця Старий вокзал поблизу Чернігова (на дорозі з Количівки)
Вулиця Старий вокзал поблизу Чернігова (на дорозі з Количівки). ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами історика Олександра Бондаря, той перший вокзал збудований між 1893 та 1895 роками.

Такий вигляд, ймовірно мав старий вокзал в Количівці
Такий вигляд, ймовірно мав старий вокзал в Количівці. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Старий вокзал у Количівці на Чернігівщині
Старий вокзал. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Голова Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтин Ягодовський додав:

"Оскільки залізничного мосту через Десну не було, а вокзал стояв відразу за цим мостом, тому дорога до мосту називалася «вокзальне шосе» або «алея на вокзал». Те місце і вулиця і зараз називається «Старий вокзал»".

"Алея на вокзал"
"Алея на вокзал". ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

На той час залізниці будувалися з військовою метою.

"Побудова залізниці й залізничної станції поряд з Черніговом пов’язана з Лібаво-Роменською (70-ті роки ХІХ століття) та Московсько-Київсько-Воронезькою залізницями (1893-1912 роки). Безпосередньо, будівництво станції поблизу Чернігова, на лівому березі Десни, відбулося під час розбудови гілки Московсько-Київсько-Воронезької залізниці. У 1891 році розпочалось будівництво вузькоколійки від станції Крути до Чернігова", – розповів Блакитний.

Історик Максим Блакитний. Чернігів.
Історик Максим Блакитний. ФОТО: з особистого архіву Максима Блакитного

Розклад руху поїздів на старому залізничному вокзалі поблизу Чернігова. 1898 рік.
Розклад руху поїздів на старому залізничному вокзалі поблизу Чернігова. 1898 рік. ФОТО: Максим Блакитний / Газета "Чернігівські губернські відомості"

На питання чому залізнична інфраструктура розпочалася саме з Ніжина, він відповів так:

"Ніжин вже того часу був більше Чернігова, особливо у першій половині XIX століття. Торгівельний центр Ніжина якраз потребував нової транспортної мережі. А Чернігів на той час – місто невелике, без потужних підприємств, і в торгівельному плані було слабеньке".

"Московія потребувала нових артерій"

Як вважає Олександр Бондар, головним інфраструктурним об’єктом завжди був залізничний міст, а вокзал – це всього лише маленький елемент великої інфраструктури.

Залізничні лінії були прокладені від Гомеля до Чернігова, вони починалися за Десною і вели до Ніжина та Крут, але не було мосту через річку. У період Першої світової війни 1914-1918 рр. почали його будувати.

"І це був важливий військовий, логістичний об'єкт. Вокзал – це само собою бонус, доповнення для громадянського сполучення", — розповів Бондар.

Карта Стрельбицького. 1921 рік. На ній показано: шосе, міст на шосе, залізниця тільки до мосту, інша залізниця від Гомеля до Чернігова, але мосту через Десну ще немає
Карта Стрельбицького. 1921 рік. На ній показано: шосе, міст на шосе, залізниця тільки до мосту, інша залізниця від Гомеля до Чернігова, але мосту через Десну ще немає. ФОТО: карта з колекції Костянтина Ягодовського

Масштабована частина карти Стрельбицького. 1921 рік.
Масштабована частина карти Стрельбицького. 1921 рік. На ній видно: шосе, міст на шосе, залізниця тільки до мосту, інша залізниця від Гомеля до Чернігова, але мосту через Десну ще немає. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Саме перед Першою світовою війною, навесні 1914 року, був представлений проєкт будівництва нової залізничної гілки Київ-Чернігів-Новобелиця-Гомель Московсько-Київсько-Воронезької залізниці.

Також планувалося побудувати міст через Десну та вокзал у місті (вокзал – за міським цегляним заводом, поблизу старого міського кладовища, по дорозі на село Козел). Цей проєкт був реалізований тільки у 1928 році.

"Під час війни була потреба у перевезенні не тільки вантажів, але й пасажирів. У Чернігові на той момент розташовувалися військові частини і склади південно-західного фронту російської армії", – сказав Максим Блакитний.

Згадка про залізницю поблизу Чернігова. 1914 рік
Згадка про залізницю поблизу Чернігова. 1914 рік. ФОТО: Максим Блакитний / Газета "Черниговское слово"

Також, за його словами, у Чернігові у 1915-1916 роках було багато біженців із західної України та західної Білорусі.

"Очевидно, що розширювали вокзали, оскільки це був основний хаб для переміщення пасажирів у всьому районі, тому що відстань до Ніжина була суттєва. Є такі згадки, що були побудовані окремі бараки для проживання тих людей, які приїхали в Чернігів. Біженцям не було де жити, тому на вокзалі, на лівому порозі Десни і ночували".

Вирішили будувати нову станцію вже у Чернігові та перший залізничний міст біля міста. Підрядники мали приступити до робіт навесні 1915 року, але цим планам завадили події Першої світової війни, каже Максим Блакитний.

"Роботами у Чернігові і поблизу нього керував інженер Сергій Серебряков. Чітко було визначено місце вокзалу майбутньої станції «Чернігів» та першого залізничного мосту поблизу міста – нижче «Київського» мосту, поблизу дачі зубного лікаря Михайла Червякова".

24 квітня 1916 року відбулася урочиста закладка будівлі вокзалу у Чернігові.

Міст і розстріляний проєктант

Залізничний міст побудували за проєктом інженера Олександра Лентовського, він проєктував мости в різних країнах, в тому числі й у США, розповів Олександр Бондар.

"На мою думку, він приїхав у 1917 році до Чернігова, зробив залізобетонні кесони (основа для всіх опор, – ред.) та якраз почалася революція (1917-1923 роки, – ред.). Інженера розстріляли більшовики. Про це свідчать записи в музеї про перші концтабори Чернігова, які робили більшовики".

Запис такого змісту:

"Розстріляний інженер Олександр Миколайович у 1921 році, як заручник. Похований Лентовський у Халявинському лісі у братській могилі".

"У зв'язку з тим, що починається новий період в історії Чернігівщини – з 1919 року розпочинається епоха індустріалізації, колективізації. Тодішня Московія потребувала нових артерій. Тому побудували новий міст, залізничний – це перший міст через Десну", – додав Блакитний.

За словами Бондаря, після революції добудовували міст більшовики.

Відкривав його у квітні 1929 року Євген Патон.Євген Оскарович Патон (5 березня 1870, Ніцца, Друга французька імперія — 12 серпня 1953, Київ, УРСР, СРСР) — український радянський вчений у галузі зварювальних процесів і мостобудування.

Група учасників будівництва залізничного мосту через Десну у Чернігові. Січень, 1930 рік. В центрі — голова комісії з прийому моста, академік Євген Патон
Група учасників будівництва залізничного мосту через Десну у Чернігові. Січень, 1930 рік. В центрі — голова комісії з прийому моста, академік Євген Патон. ФОТО: Максим Блакитний

Військова топографічна карта Чернігівського району 1985-1990 років
Військова топографічна карта Чернігівського району 1985-1990 років. ФОТО: карта з колекції Костянтина Ягодовського

Перший вокзал у Чернігові

"Після побудови залізничного мосту ухвалюється рішення про будівництво вокзалу", – сказав Блакитний.

Інформації та фотографій вокзалу 1930-х років немає. Тому що це був один з важливих стратегічних об’єктів.

Олександр Бондар зробив малюнок, де зобразив, яким міг бути старий чернігівський вокзал.

"Він був побудований в сучасному стилі – Art Industrial. Я робив малюнок на основі фотографій руїн, фотографій з колекції Дмитра Сіліча, фотографій німецької аерозйомки 1941 року".

Такий вигляд, ймовірно мав залізничний вокзал у Чернігові у 1930-х роках. Малюнок історика Олександра Бондаря
Такий вигляд, ймовірно мав залізничний вокзал у Чернігові у 1930-х роках. Малюнок історика Олександра Бондаря. ФОТО: малюнок Олександра Бондаря

За словами Максима Блакитного, старий залізничний вокзал стояв приблизно на місці, де сучасна автобусна станція, трошки ліворуч від будівлі сучасного вокзалу. Це видно зі старих фото.

Знищений німцями залізничний вокзал у Чернігові. Його розташування нагадує сучасну автобусну станцію поблизу залізничного вокзалу у Чернігові. 
Фотографи: Ференц Теллер та Бела Гергели. 1942 рік
Знищений німцями залізничний вокзал у Чернігові. Його розташування нагадує сучасну автобусну станцію поблизу залізничного вокзалу у Чернігові. Фотографи: Ференц Теллер та Бела Гергели. 1942 рік. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Знищений німцями. Фото

Знищений німцями залізничний вокзал у Чернігові 1941 рік
Знищений німцями залізничний вокзал у Чернігові 1941 рік. ФОТО: з колекції Дмитра Сіліча

Німецький аерофотознімок частини Чернігова (залізнична інфраструктура та центр міста) 1941 року. Цифрова копія.
Німецький аерофотознімок частини Чернігова (залізнична інфраструктура та центр міста) 1941 року. Цифрова копія. ФОТО: Facebook Микита Вікторов

Знищений німцями залізничний вокзал у Чернігові 1942 рік
Знищений німцями залізничний вокзал у Чернігові. 1942 рік. ФОТО: з колекції Дмитра Сіліча

Знищений німцями залізничний вокзал у Чернігові 1943 рік
Знищений німцями залізничний вокзал у Чернігові 1943 рік. ФОТО: з колекції Дмитра Сіліча

Залізничний вокзал був чи не найпершим об'єктом Чернігова, атакованим "Вермахтом"Вермахт — збройні сили нацистської Німеччини, що існували впродовж 1935–1945 років. в останні числа червня 1941 року під час авіанальоту силами "Люфтваффе"Повітряні сили Третього Рейху або Люфтваффе (вермахт) (нім. Luftwaffe) — повітряні сили, вид Збройних сил Третього Рейху, що існував з 1933 до 1945 року в нацистській Німеччині. розповів краєзавець та досліджувач Чернігова Дмитро Сіліч.

"Будівля вокзалу була зруйнована разом з цехами "Хімпрому", які розташовувалися поруч. Згідно з повоєнними радянськими джерелами, німці зайняли територію вокзалу 7 вересня 1941 року. Але, як відомо, місто було повноцінно окуповане двома днями пізніше. Можна припустити, що розвідувальний взвод піхотинців "Вермахту" дістався залізничної станції саме напередодні взяття Чернігова. Цей факт корелюється з зафіксованими записами бойового журналу 134-ї піхотної дивізії німців, підрозділи якої першими увійшли до міста саме з напрямку залізничного вокзалу"

Дмитро Сіліч. Чернігівський краєзнавець та досліджувач міста
Дмитро Сіліч. ФОТО: Дмитро Сіліч

Під час німецької окупації
Під час німецької окупації. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Під час окупації руїни вокзалу частково розібрали, залізничне сполучення було відновлено лише для потреб німецьких військових.

"Є така згадка, та вона не підтверджена нічим, що німці проклали рейки до Києва для своїх потреб, під час окупації", – розповів Олександр Бондар.

Будинок залізничного вокзалу згорів і зруйнований від запалювальних і фугасних бомб під час бомбардування Чернігова німецькою авіацією в серпні 1941 року
Будинок залізничного вокзалу згорів і зруйнований від запалювальних і фугасних бомб під час бомбардування Чернігова німецькою авіацією в серпні 1941 року. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Зруйнований німцями вокзал Чернігова
Зруйнований німцями вокзал Чернігова. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Зруйнований німцями вокзал Чернігова
Зруйнований німцями вокзал Чернігова. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

"Після війни, приміщення, що уціліло в одному крилі будівлі, було пристосоване під тимчасову пасажирську станцію до моменту зведення сучасної споруди залізничного вокзалу", – розповів Сіліч.

Відбудова

Частина залізничного вокзалу зруйнованого німцями, і відбудованого після їх вигнання
Частина залізничного вокзалу зруйнованого німцями, і відбудованого після їх вигнання. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Після Другої світової війни (1939-1945 роки) вокзал почали відбудовувати. У відбудові брали участь і німецькі військовополонені.

"Тому, що поряд з вокзалом були побудовані бараки для полонених. Полонених застосовували саме для розбору всіх завалів або навіть для будівництва нового корпусу і нової будівлі вокзалу", – розповів Блакитний.

Відбудова залізничного вокзалу у Чернігові. 1949 рік.
Відбудова залізничного вокзалу у Чернігові. 1949 рік. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Сам вокзал будували за проєктом архітекторів Віталія Лоскутова та Геннадія Гранаткіна. Відкрили його 27 січня 1951 року, про що свідчить запис у газеті "Деснянська правда" від 31 січня 1951 року.

Вирізка з газети "Деснянська правда", де вказана дата відкриття залізничного вокзалу у Чернігові — 31 січня 1951 рік
Вирізка з газети "Деснянська правда", де вказана дата відкриття залізничного вокзалу у Чернігові — 31 січня 1951 рік. ФОТО: Максим Блакитний / Газета "Деснянська правда"

Дорога до залізничного вокзалу. 1964 рік
Дорога до залізничного вокзалу. 1964 рік. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Чернігівський вокзал. Радянські часи.
Чернігівський вокзал. Радянські часи. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Фонтан на вокзалі. Радянські часи.
Фонтан на вокзалі. Радянські часи. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Залізничний вокзал. Вантажопотік за радянських часів.
Залізничний вокзал. Вантажопотік за радянських часів. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Житловий квартал біля залізничного вокзалу у Чернігові. 5 грудня 1964 рік
Житловий квартал біля залізничного вокзалу у Чернігові. 5 грудня 1964 рік. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Чернігівський вокзал. 1966 рік.
Чернігівський вокзал. 1966 рік. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Вид зверху на вокзал. 1969-1970 роки
Вид зверху на вокзал. 1969-1970 роки. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

З набору листівок. Видання: Радянська Україна. 1978 рік.
З набору листівок. Видання: Радянська Україна. 1978 рік. ФОТО: копія з приватного зібрання голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Костянтина Ягодовського

Декомунізація вокзалу

У 1999 році проводився капітальний ремонт вокзалу, згадує чернігівець Андрій Мовлян.

"Наскільки я пам’ятаю, ремонтували і весь фасад, і покрівлю. На той момент ми були студентами, обʼєдналися у певний волонтерський рух "Рятувальна служба SOS", очолював нас Анатолій Антішко. Вся діяльність, по суті була повʼязана з туризмом, альпінізмом і верхолазними роботами. Нас спершу попросили пофарбувати самий верхній купол і шпиль, бо покрівельники туди не могли дістатися. А потім, в останній момент, замовнику спала на думку ідея, що на відкриття вокзалу, після ремонту приїде президент, навіщо там та зірка на шпилі? Ми її і зрізали".

Зрізана зірка на вокзалі Чернігова. 1999 рік. Декомунізація
Зрізана зірка на вокзалі Чернігова. 1999 рік. На фото зліва направо: Анатолій Антішко, Дмитро Балюта, Андрій Мовлян, Руслан Балджієв. ФОТО: Андрій Мовлян

Далі, на вимогу Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", 28 грудня 2018 року на стінах вокзалу будівельники демонтували комуністичну символіку, про це повідомляв Сайт міста Чернігова 0462.

Наприкінці липня 2019 року на вокзалі замінили герб Радянського союзу на державний герб України.

На чернігівському вокзалі герб Радянського союзу замінили на державний герб України. Липень 2019 рік.
На чернігівському вокзалі герб Радянського союзу замінили на державний герб України. Липень 2019 рік. ФОТО: Facebook Вероніка Потапова

Російське повномасштабне вторгнення

На момент розмови (6 липня 2023 року, – ред.), Галина Косач пропрацювала начальницею вокзалу два місяці.

Галина Косач. Начальниця залізничного вокзалу Чернігова
Галина Косач. ФОТО: особистий архів Галини Косач

"24 лютого 2022 року вокзал станції Чернігів вимушено припинив свою роботу, а відновив – 15 квітня 2022 року. З 16 квітня 2022 року було відновлено рух між столицею та Черніговом та відкрито фортецю незламності".

Фортеця незламності. Чернігівський залізничний вокзал
Фортеця незламності. Чернігівський залізничний вокзал. ФОТО: Галина Косач

Пані Галина додала, що фортеця допомагала людям під час виникнення проблем з енергетикою, водопостачанням, електрикою, газом і теплопостачанням, а також мобільним зв'язком.

"У фортеці були створено умови для тимчасового перебування та проживання. Вона приймала близько 30 людей в день. Люди могли зігрітися, підзарядити гаджети, випити гарячого чаю. На вокзалі був встановлений генератор. Також у нас був старлінк".

Щодо залізничного сполучення України з Білоруссю та Росією, то воно, за словами начальниці вокзалу, було зупинене в березні 2020 року.

"І, звичайно, з цим зменшився пасажиропотік. Та він також став меншим під час коронавірусу (весна 2020 року, – ред.). Як для прикладу, у 2019 році пасажиропотік складав 784 тисячі за рік, а у 2020 році це вже – 295 тисяч пасажирів. Далеке та приміське сполучення дає нам 800-900 пасажирів за добу. Для прикладу, за червень 2023 року вокзал Чернігова пропустив 25 505 пасажирів".

Залізничний вокзал. Вид на Чернігів
Залізничний вокзал. Вид на Чернігів. ФОТО: Суспільне Чернігів

За час активних бойових дій на Чернігівщині (лютий-березень 2022 рік, – ред.) вокзал також зазнав руйнувань від російських обстрілів.

"Були зруйновані склопакети, деякі вітражні вікна, пошкоджене покриття на платформах та залізобетонні бордюри. Загальна площа пошкоджень – 50 квадратних метрів".

Пасажири, які хоч раз користувалися потягом і були на вокзалі Чернігова, пригадують люстру при вході, яка має такий вигляд.

Люстра при вході до залізничного вокзалу у Чернігові
Люстра при вході до залізничного вокзалу у Чернігові. ФОТО: Суспільне Чернігів

Люстра при вході до залізничного вокзалу у Чернігові
Люстра при вході до залізничного вокзалу у Чернігові. ФОТО: Суспільне Чернігів

З такого ракурсу її бачили не всі.

Вид зверху на люстру у Чернігівському вокзалі
Вид зверху на люстру. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Це наш головний елемент вокзалу. Ця люстра – ровесниця вокзалу з моменту його побудування (1951 рік, – ред.). Її вага – 700 кілограмів. За необхідності, її за допомогою спеціальних механізмів опускають і обслуговують (відбувається генеральне миття, заміна ламп). Робиться це планово весна-осінь".

Наразі вокзал повністю відновив свою роботу та працює у штатному режимі. Пасажиропотік збільшується, додала пані Галина, оформляються дитячі перевезення, відкриті сполучення із західними регіонами.

Залізничний вокзал Чернігова. 6 липня 2023 рік
Залізничний вокзал Чернігова. 6 липня 2023 рік. ФОТО: Суспільне Чернігів

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube

На початок