В Івано-Франківську запрацював безоплатний підприємницький хаб для жінок

В Івано-Франківську запрацював безоплатний підприємницький хаб для жінок

Безкоштовний підприємницький хаб для жінок
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

В Івано-Франківську запрацював безоплатний підприємницький хаб для жінок. У ньому навчаються жительки міста і вимушені переселенки, які хочуть розвинути або започаткувати власний бізнес, розповів Суспільному локальний координатор UWE Hub Сергій Максим’юк.

З його слів, наразі заняття відвідують 50 жінок. Навчання у хабі складаються із двох частин: теоретичної та практичної. Теорію читають п'ять тренерок, а практичні заняття ведуть дві модераторки.

Координатор UWE Hub Сергій Максим’юк розповів про безкоштовний підприємницький хаб для жінок
Координатор UWE Hub Сергій Максим’юк. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Це — дуже інтенсивне навчання. Впродовж двох тижнів жінки вчаться основ маркетингу, як складати бізнес-план і грантову заявку, де шукати ці гранти та акселератори. Один з модулів — це фінансові, юридичні аспекти, що важливо для жінок. П'ять годин будуть тому навчатися, отримають практичні кейси. Цінність цього проєкту полягатиме у створенні ком'юніті-спільноти жінок, які можуть одна одній допомогти", — говорить Сергій Максим’юк.

Модераторка проєкту Наталія Григорська каже, що після завершення курсу кожна учасниця підприємницького хабу представить свій бізнес-проєкт та підготує презентації для журі. У майбутньому жінки зможуть подати свої ініціативи на грантові конкурси.

Модераторка проєкту Наталія Григорська
Модераторка безоплатного підприємницького хабу для жінок Наталія Григорська. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Кожній учасниці ми будемо давати таблиці, в які вони записуватимуть свої результати. Передбачена і робота в групах — ми будемо об’єднуватися, щоб бачити з різних боків свої та чужі ідеї. Це дуже ресурсно", — каже Наталія Григорська.

Олександра Абрамович та Валентина Дрибуленда розповідають, що на навчання до хабу прийшли з готовими ідеями бізнес-проєктів.

Олександра Абрамович розповідає про безкоштовний підприємницький хаб для жінок
Олександра Абрамович навчається підприємництва в UWE Hub. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Коли я тільки прийшла сюди, у моїй голові була бізнес-ідея. І я прослухала тренера, і в голові промайнуло ще 5 ідей. Я б хотіла мати бізнес соціально відповідальний, я подумала, що мілко я мислила. Можливо, що буде щось більш глобальніше. Мені треба пройти кілька днів навчання, щоб я зрозуміла, як я можу залучити кошти, щоб я зрозуміла, як будувати цю стратегію", — ділиться планами Олександра Абрамович.

У хабі є окрема кімната для дітей, яких можна залишити під наглядом на час занять, розповідає адміністраторка Марія Лабенська. Поки мами навчаються підприємництва, дітей вчать базової фінансової грамотності. Половина учасниць хабу в опитувальнику вказали, що планують користуватися цією кімнатою.

"Сьогодні у нас з дітьми був цікавий день. Ми робили аплікацію — скриню золота. Дізналися, що таке гроші та звідки вони взялися, і збирали свою скриню золота. Також ми дізналися деякі нові слова англійською, та пограли розвивальні ігри", — пояснює Марія Лабенська.

Як розповів локальний координатор хабу жіночого підприємництва Сергій Максим’юк, навчання триватиме до 29 липня. В майбутньому його організатори планують провести ще дві сесії: наприкінці вересня та у листопаді, а у перервах між навчанням — проводити безкоштовні тренінги для жінок.

Загалом, за словами Максим’юка, проєкт триватиме шість місяців. Він започаткований центром "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності". Окрім Івано-Франківська, хаби працюють у Броварах, Чернівцях та у селищі Гоща Рівненської області.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок