Третій саміт Кримської платформи пройде 23 серпня 2023 року у Києві

Третій саміт Кримської платформи пройде 23 серпня 2023 року у Києві

Ексклюзивно
У 2023 році Кримська платформа пройде у Києві 23 серпня
Кримська платформа у Києві. Кримська платформа, 23 серпня 2021 року

Третій саміт Кримської платформи відбудеться 23 серпня у Києві у гібридному форматі. Він матиме дві головні задачі, у тому числі, що ніяких мирних перемовин без Криму неможливі.

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар у коментарі Суспільному Крим під час Міжнародного форуму Експертної мережі Кримської платформи.

"Третій саміт, який ми проведемо 23 серпня в Києві в гібридному форматі матиме дві задачі: говорити про безпеку в Чорноморсько-Азовському регіоні, про майбутнє Криму та як його Україна бачить і те, що ніяких мирних перемовин без Криму неможливі. Вкотре президент України скаже це на саміті Кримської платформи", - наголосила вона.

За словами Джеппар, Україна переконує партнерів у підтримці держави з 2014 року. Наразі країна говорить "мовою ЗСУ", яку вона назвала ефективною мовою.

Як додала перша заступниця глави МЗС України, Кримська платформа - тактичний інструмент у формуванні однієї позиції - Крим невід'ємна частина України.

"Ми не маємо ставити собі час, говорячи про деокупацію Криму, ми маємо ставити собі задачу, говорячи про деокупацію", - заявила Джеппар.

Крім того, вона зауважила, що динаміка розширення партнерів-учасників саміту Кримської платформи є позитивною.

"Починали саміт з 48 країнами, потім 61 країна та міжнародна організація. Подивимось, як буде цього року. Задача незмінна - розширювати географію, тому в нас пішло вже більше 100 запрошень від імені президента України до лідерів країн. На сьогоднішній день ми вже отримали ряд підтверджень, чітко сказати наразі не можемо, залишилось більше місяця", - сказала Джеппар.

Вона додала, що гібридний формат третього саміту дає можливість долучитись лідерам з далеких країн.

Перша заступниця глави МЗС поінформувала, що у переддень міжнародного саміту Кримської платформи, 22 серпня, буде проведено експертну дискусію. Наразі вже сформовані робочі групи, які займаються підготовкою до цих двох подій.

У свою чергу, 19 липня у Президента України Володимира Зеленського відбудеться нарада, на якій буде обговорюватися весь спектр організаційних питань щодо майбутнього саміту.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook

На початок