Підсумки "Рамштайну": Сторони обговорили потреби України в боєприпасах та нарощування виробництва зброї

Підсумки "Рамштайну": Сторони обговорили потреби України в боєприпасах та нарощування виробництва зброї

Важливо
Міністр оборони США Ллойд Остін
. Міністр оборони США Ллойд Остін на пресконференції, 15 червня 2023 рік. Фото: Владислав Кравець/Суспільне

Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що партнери України будуть робити все можливе, щоб підтримати її суверенне право на вільне життя сьогодні й в майбутньому.

Про це міністр оборони США Ллойд Остін сказав на брифінгу за підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", яке відбулось 18 липня.

"Ми будемо робити все можливе, щоб підтримати суверенне право України на вільне життя сьогодні та в майбутньому. Під час сьогоднішньої зустрічі ми обговорили поточні потреби України, в тому числі як я вже казав, нагальну потребу в боєприпасах. Ми також обговорили плани нарощування виробництва як на національному, так і на багатонаціональному рівні", — заявив Остін.

Він додав, що учасники заслухали інформацію від співкерівників коаліції з навчання на винищувачах F-16 — Данії й Нідерландів. Вони продовжують працювати над узгодженим планом підготовки та допомагають українським пілотам, які прагнуть навчитися літати на літаках 4-го покоління.

"Швеція та Франція підписали двосторонні угоди з Україною щодо оборонних закупівель і не лише, що допоможе Україні отримати ще більш сучасні системи та сприятиме поглибленню співпраці в майбутньому", — додав Ллойд Остін.

За його словами, ці обидві угоди демонструють довгострокову спрямованість на розбудову сил України.

"Ці зобов'язання показують як сильно прорахувався Путін, коли вдерся в Україну минулого року. Його прорахунки сьогодні особливо очевидні. По-перше, Путін думав, що зможе захопити Київ за кілька днів і нав'язати українському народу новий уряд російських маріонеток. Але Україна вирішила дати відсіч. ЗСУ мужньо і вміло захистили свою країну. По-друге, Кремль зробив ставку на те, що світ просто змириться з його жорстоким нападом на Україну", — сказав глава Пентагону.

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова 14-тіа зустріч у форматі "Рамштайн" продемонструвала незмінну підтримку України зі сторони партнерів.

"Рамштайн"-14 продемонстрував незмінну підтримку України з боку наших партнерів. Пріоритет: Постачання зброї та спорядження, терміново необхідного для звільнення території України. Спрямованість: Засоби протиповітряної оборони, боєприпаси та бронетехніка. Нові ініціативи!", — йдеться у дописі Олексія Резнікова у Twitter.

18 липня відбулось засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Захід проходив в онлайн-форматі. Відкрив міністр оборони США Ллойд Остін. Він, зокрема, сказав, що контрнаступ України є ключовим моментом війни РФ в Україні. Участь у засіданні також взяв міністр оборони України Олексій Резніков.

На початок