Чернівецька область отримала понад 8 тисяч доз вакцини від кору: чому рекомендують щепитися

Чернівецька область отримала понад 8 тисяч доз вакцини від кору: чому рекомендують щепитися

Уточнено
Чернівецька область отримала понад 8 тисяч доз вакцини від кору: чому рекомендують щепитися
. Фото: Суспільне Чернівці

Чернівецька область отримала понад 8 тисяч доз вакцини від кору, паротиту та краснухи. Вакциною планують щепити дітей, які мають одне щеплення або не мають жодного, – таких в області майже п'ять тисяч. Якщо цього не зробити, є ризик спалаху кору в області.

Про це на брифінгу 18 липня розповіла директорка обласного департаменту охорони здоров'я Наталія Свестун.

За її словами, раніше в області було недостатньо доз вакцин від кору. Їх передали медичним закладам, зокрема в амбулаторії.

"У нас не було такої кількості вакцин, тому сьогодні маємо майже 4800 дітей, яких потрібно щепити, щоб наздоганяти вакцинацію. Це ті діти, які були не щеплені один або два рази. Тепер у нас є однодозна вакцина", – каже Свестун.

Які ризики інфекційного спалаху

Цьогоріч в області за пів року щепилися 33% дітей до року та 30% дітей шести років, каже головна санітарна лікарка області Наталія Гопко.

"Насправді ми зараз маємо серйозні ризики виникнення нової епідемії кору. Вакцина, про яку ми говоримо, є комбінованою. Дитина одночасно отримує імунітет від паротиту та краснухи", – розповідає Гопко.

За її словами, від початку року в області не було жодного підтвердженого випадку кору. Водночас за цей час в Україні виявили вже 20 випадків захворювання. Епідеміологи прогнозують можливий спалах кору впродовж наступних двох років.

Чому рекомендують щепитися

За словами Свестун, кір – інфекційна хвороба, яка не має специфічного лікування. Тому єдиний захист від інфікування – вакцинація.

"З десяти людей, які контактують з хворою на кір людиною, дев’ять – захворіють. З тисячі дітей, які хворіють, завжди одна дитина помирає. Також є ускладнення від перенесеної хвороби. Це не тільки енцефаліти чи пневмонія, але й віддалені ускладнення, які можуть себе проявити через 5 років".

Свестун каже, щоб сформувати колективний імунітет від кору, потрібно 95% вакцинованого населення. Торік в області цей відсоток становив від 76% до 80%.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок