Про Україну, боротьбу з Росією та перемогу: у Вінниці триває виставка картин Анатолія Задворного

Про Україну, боротьбу з Росією та перемогу: у Вінниці триває виставка картин Анатолія Задворного

Про Україну, боротьбу з Росією та перемогу: у Вінниці триває виставка картин Анатолія Задворного
. Виставка 70-річного Анатолія Задворного у Вінниці. Фото: Суспільне Вінниця

Понад пів тисячі вінничан відвідали персональну виставку 70-річного Анатолія Задворного — "А свято де? Серед картин" . Її з 6 липня експонують у галереї "ІнтерШик". Загалом там представлені 36 картин.

Серед робіт картина “Україна переможе”, написана у 2015 році. Вона присвячена загрозі з боку Російської Федерації. На ній дівчину в українському костюмі намагається проковтнути величезна змія. Так Росія хоче загарбати Україну, розповідає Анатолій Задворний.

"Загроза від нашого великого, такого велетенського сусіда, дуже значна була. І виразив її в такій ядовитій потворі. Це вже було передбачено. Війна уже була запрограмована ще з 2014 року. Вона розгоралася потрошки і вилилася у пожежу. Ми їх знищимо. Без усяких сумнівів", — розповідає Анатолій Задворний.

карбівська
Фото: Суспільне Вінниця

Ще дві картини — про фінал боротьби, як розповів Задворний. На обох — синьо-жовта паля проштрикує велетенського ведмедя. На полотні "Звіра на палю" зобразив дві постаті — козака та військовослужбовця, як символи захисту національної ідеї та української державності.

"Що надихає... Я просто сідаю, малюю та й все. Життя теж впливає, нікуди не дінешся від життя: і події 2014-го року, і теперішні події повинні якось відображатися у художника. Тим паче, що маємо повний ефір інформації про все, що завгодно. І перемоги, і поразки це все треба переосмислити, прожити і зобразити", — каже Задворний.

карбівська
Фото: Суспільне Вінниця

Так з’явилася картина "Янголи", присвячена загиблим під час російсько-української війни, розповідає художник. Або ж "Скелі" — про міцність духу і віру у перемогу України. Є й ті роботи, які розповідають про сенс людського життя, або ж на біблійну тематику. Як от "Найцінніший скарб" — про книгу, що є джерелом знань.

"Основна тематика — фантазія про наше життя. Щоб не показувати букет квітів, треба намалювати щось інше. Щоб не показувати відносини між людьми, покажіть відносини між ангелами. Картина одна, а трактувань багато. Хто, як хоче, хто як може, так він її бачить".

карбівська
Фото: Суспільне Вінниця

Задворний каже, що він — художник-аматор. Малюванням захопився у дитинстві. Жодних закладів чи курсів не закінчував.

"І слава Богу! Тут жодної схожої картини не має. А якби я навчався, я б робив так, як я навчили. А тут у мене повна свобода дій. Я роблю все, що завгодно".

карбівська
Фото: Суспільне Вінниця

Працює художник з олійними фарбами. А ось ескізи робить кульковою ручкою або олівцем. Кілька з них представлені на виставці. Ці картини потрібно "читати", а не просто споглядати, каже мистецтвознавеця Оксана Колєсніченко, бо у них закладені глибокий зміст і символізм. Саме у такому художньому напрямку працюює Задворний. Віддає перевагу теплим кольорам, а на більшій частині полотен відвідувачі можуть побачити янголів.

"Хто такий янгол? Це не просто істота, тут є багато проявів янголів. Але це знову ж таки віра, надія і любов. Вони різні, вони мрійливі, вони задумливі, десь бувають такими, що втратили крила. Або ті, які дають поштовхи для розвитку, для захисту. В їхній основі філософія, яка не руйнує, а, навпаки, будує, яка об’єднує, яка дає нам віру, любов, жагу і надію на життя, на перемогу, на світле майбутнє", — каже Оксана Колєсніченко.

Персональна виставка Анатолія Задворного триватиме до кінця тижня.

На початок