На Хмельниччині надають військовослужбовцям психіатричну допомогу

На Хмельниччині надають військовослужбовцям психіатричну допомогу

На Хмельниччині надають військовослужбовцям психіатричну допомогу
Військовослужбовець розповідає психологині про проблеми у спілкуванні із членами родини, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Понад півтори тисячі військовослужбовців пройшли курс лікування у Хмельницькому обласному закладі з надання психіатричної допомоги. Про це Суспільному розповів завідувач психіатричного відділення закладу Олександр Баранчук. За його словами, здебільшого пацієнти прибувають з передової, останнім часом — з Донецького, Дніпропетровського та Запорізького напрямків.

Наслідки шести контузій позначаються на стосунках із дружиною, розповідає 24 річний військовослужбовець з позивним "Момент". Про подібні проблеми у спілкуванні з сім'єю розповідає і військовий на позивний "Тяга". Припускає — це один із наслідків численних контузій.

"В мене проблеми з пам’яттю, не можу зосередитися. Турбують головні болі й шум у вухах, став якийсь нервовий", — розповідає військовослужбовець з позивним "Тяга".

Обидва воїни — з різних рот одного батальйону. Розповідають: боронили країну під Куп’янськом, згодом — на Донбасі. Упродовж тижня лікуються у Хмельницькому обласному закладі з надання психіатричної допомоги. Після тестів за різними методиками клінічна психологиня Любов Шеремета встановлює діагнози. Розповідає про способи психологічної реабілітації, які практикують у закладі.

На Хмельниччині надають військовослужбовцям психіатричну допомогу
Військовослужбовець спілкується з психологинею та розповідає про труднощі у спілкуванні із сім'єю, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Використовуємо арттерапії: малювання, ліплення пластиліном. Проводимо техніки когнітивно-поведінкової терапії – це зняття тривоги та напруги. Також тренінгові вправи: правильне дихання, релаксації", – пояснює Любов Шеремета.

Більшість військовослужбовців потрапляють до Хмельницького обласного закладу з надання психіатричної допомоги відповідно до етапів госпіталізації, каже завідувач відділенням неврозів Олег Гатін.

"До того як потрапити до нас, вони ще перебували в інших закладах, наприклад у Дніпропетровській, Запорізькій лікарнях, а потім до нас. Вони вже поступають не в такому стані, в якому перебували в тих закладах", — пояснює Олег Гатін.

Проте з легкими випадками тут не зустрічався, каже завідувач психіатричного відділення Олександр Баранчук.

На Хмельниччині надають військовослужбовцям психіатричну допомогу
Військовослужбовець розповідає психологині про проблеми у спілкуванні із дружиною після шести контузій, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Важкі хворі, середньої важкості, які отримали мінно-вибухові, кульові поранення, наслідки перенесених стресових ситуацій, хворі, які мають психічні порушення під час бойових дій. Пацієнти проходять повний курс лікування, психологічної реабілітації, медикаментозного лікування приблизно 2-3 тижні", — розповідає Олександр Баранчук.

За словами заступниці директора з лікувальної роботи Валентини Ванічевої з початку повномасштабного вторгнення у Хмельницькому обласному закладі з надання психіатричної допомоги пролікували понад 1600 військовослужбовців.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок