На Буковині батьки косметично ремонтують школу, яка може обвалитись

На Буковині батьки косметично ремонтують школу, яка може обвалитись

На Буковині батьки косметично ремонтують школу, яка може обвалитись
. Суспільне Буковина

У школі в селі Давидівка Сторожинецького району протікає дах та вікна – її капітально не ремонтували понад 50 років. Одну зі стін приміщення підперли бетонними блоками, аби не обвалилась. Поруч вже понад десять років будують нову школу, втім на завершення її завершення немає грошей.

У старій школі навчається понад 150 учнів. За словами вчительки Людмили Унгурян, в приміщенні молодших класів є ризик обвалу стіни. Шкільний туалет розташований на вулиці. Під вчительську переобладнали коридор. "Взимку дуже холодно, діти у верхньому одязі сидять. Я дозволяю їм ходити до пічки гріти руки, бо вони не можуть писати", — каже вона.

Щороку батьки та вчителі за власний рахунок роблять косметичний ремонт. Оскільки заклад в аварійному стані, робити там капітальний ремонт немає сенсу. Про це каже заступник голови громади Петро Брижак. За його словами, частину учнів старших класів спробують розмістити в іншій школі, яка є в селі, та довозити автобусом. Втім тоді виникне проблема з працевлаштуванням вчителів.

Поруч з 2007 року будують нову школу. Тоді її оцінили в 27 мільйонів гривень, втім з держбюджету виділили лише 10 мільйонів. За них звели стіни та перегородки. За словами виконувача обов'язків директора обласного департаменту капітального будівництва Олександра Пуршаги, у 2010 році будівництво припинили через брак грошей. У 2016 кошторис перерахували — вартість зросла до 64 мільйонів. Водночас школа не увійшла до фінансування за рахунок фонду регіонального розвитку. А у 2020 її не включили до програми “Велике будівництво”, адже за нею фінансують лише ті об'єкти, які реально завершити цьогоріч.

За словами Пуршаги, проект будівлі треба корегувати, оскільки він не відповідає будівельним нормам.

На початок