Міськрада Харкова викупила борг за Центральний парк. Експерт пояснив, що це означає

Міськрада Харкова викупила борг за Центральний парк. Експерт пояснив, що це означає

Міськрада Харкова викупила борг за Центральний парк. Експерт пояснив, що це означає
. Суспільне Харків

Харківська міська рада під час повномасштабної війни викупила кредитні зобов'язання по Центральному парку. Так місто заощадило майже 300 млн гривень з бюджету.

Про це повідомила пресслужба міськради з посиланням на міського голову Ігоря Терехова.

"Ми виконали усі свої боргові зобов'язання. Ми мали дуже важкий кредит. Його взяли під будівництво Центрального парку. Заставою цього кредиту були Харківський метрополітен, будівля муніципалітету, будівля Палацу спорту та інші споруди. Нам вдалося придбати ці кредитні зобов'язання з дисконтом у розмірі 78%. Такої комбінації ще не було ніколи", — йдеться у повідомленні.

Роз'яснення антикорупційного центру

Міськрада придбала зобов'язання за 82 млн гривень від повної аукціонної вартості, розповів Суспільне Харків експерт Харківського антикорупційного центру Євген Лісічкин. Початкова ціна лота склала майже 373 млн грн.

"Ніхто не хотів купувати цей кредит і з третьої спроби на аукціоні 26 травня 2023 року його придбала "Компанія з управління активами "Спільна інвест" (венчурний інвестиційний фонд "ХАЙЕК"). Той, хто володіє цим фондом, Андрій Добросотськов, він раніше вже продавав міському голові Терехову інвестиційні сертифікати, був членом правління в тресті "Житлобуд-1". Тобто, міськрада придбала у "приватників" право вимоги за кредитним договором", — пояснює Євген Лісічкін.

Цей викуп боргу означає, що кредит умовно погасили, каже Лісічкін.

"Для міста означає, що хоча б немає загрози, що заберуть активи: атракціони або метрополітен, усе, що було в заставі. Місто знайшло 82 млн гривень. Постає дискусійне питання: у такий час чи доречно було? Мабуть, доречно, саме за суму майже в п'ять разів меншу від тих боргів, які були", — сказав свою думку Лісічкін.

Що відомо

  • За даними "Харківського антикорупційного центру", у 2011 році парк Горького та ПАТ "Промінвестбанк" уклали договір на чотири роки, щоб закупити атракціони під час реконструкції. Кредитний договір продовжували тричі.
  • За 2015-2019 роки парк Горького виплатив "Промінвестбанку" 241,3 млн грн тіла кредиту та відсотків. А у лютому 2022 року банк закрили через його російське походження.
  • У травні 2023 року кредит Центрального парку виставили на аукціон.
  • У лютому 2023 року кредитний рейтинг Харкова вперше перевищив рейтинг України, повідомляло міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service. Це означає, що місто здатне розраховуватися з боргами та забезпечувати адмінпослуги.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок