До Тернополя привезли вакцини проти кору: почали щеплювати дітей

До Тернополя привезли вакцини проти кору: почали щеплювати дітей

До Тернополя привезли вакцини проти кору: почали щеплювати дітей
. Суспільне Тернопіль

На Тернопільщині стартувала кампанія вакцинації проти кору, паротиту та краснухи. Щеплюватимуть дітей, які не отримали вакцину за графіком. Про це розповіла головна санітарна лікарка області.

За її словами, 17 липня вакцинувати дітей у Чорткові.

"Будуть щеплені діти старші року і до 17 років, які не отримали планово такої вакцинації. Зроблять це вчасно. Створені мобільні бригади, які будуть щеплювати внутрішньо переміщених людей, закриті дитячі колективи. Сімейна медицина працюватиме планово зі своїми декларантами".

Оксана Чайчук
Оксана Чайчук. Суспільне Тернопіль

Оксана Чайчук каже, останній спалах кору в області був у 2017 – 2019 році. Цього року уже спостерігається ріст захворюваності.

"Цьогоріч уже зареєстрували 14 підозр на кір та спалах у Чортківському районі. Там захворіли троє дітей з одного організованого колективу, де було більше ніж 500 контактних дітей і дорослих".

Перед цим спалах кору на Тернопільщині був у 2017-2019 роках, каже Оксана Чайчук.

"В Україну привезли майже 657 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту та краснухи. На Тернопільщину доставили 12 870 доз. Це вакцина вироблена у Нідерландах. Підлягає вакцинації 7 625 осіб".

Завідувачка відділу імунопрофілактичних захворювань Марія Павельєва, каже, у центрі контролю профілактики є холодова кімната для зберігання вакцин.

Марія Павельєва
Марія Павельєва. Суспільне Тернопіль

"Для вакцини у нас є рефрижератор. У ньому температура 3 градуси. При такому дотриманні холодового ланцюга вакцина була доставлена до місця, де її роздуть", – каже Марія Павельєва.

Холодильник для вакцини
Холодильник для вакцини. Суспільне Тернопіль

Лікар-епідеміолог Максим Безрукий відповідає за перевезення вакцини.

Максим Безрукий
Максим Безрукий. Суспільне Тернопіль

"Маємо машину, яка спеціально переоснащена для перевезення імунобіологічних препаратів, тобто вакцин. Вона підтримує сталу температуру у своєму кузові. На передній панелі є датчик який, що показує температуру під час транспортування. Після кожного проїзду спеціальний апарат друкує графік збереження температури. Тобто, доставляючи вакцину на певний свій хаб, відразу видаємо документ що під час транспортування вакцина була в рамках норми", – розповідає Максим Безрукий.

Автомобіль, яким перевозять вакцини
Автомобіль, яким перевозять вакцини. Суспільне Тернопіль

Що відомо про кір

Кір – хвороба, що викликає кашель, нежить, кон’юнктивіт та підвищення температури. Характерною ознакою кору на 3-5-й день захворювання є висипка на шкірі та сіро-білі плями на слизових оболонках ротової порожнини. Передається ця хвороба повітряно-крапельним шляхом, вона є заразною. Підхопити її може навіть людина, яка напряму не контактувала з хворим, а могла перебувати у приміщенні, де попередньо за пів години був хворий. Кір має циклічний перебіг, тобто кожних 4-5 роки спостерігається ріст захворюваності.

На початок