"Молодіжні. Сади зростання": у Луцьку відкрили другий міський город

"Молодіжні. Сади зростання": у Луцьку відкрили другий міський город

Уточнено
"Молодіжні. Сади зростання": у Луцьку відкрили другий міський город
Відвідувачі міського городжу в Луцьку висаджують на грядках рослини, 17 липня 2023-го. Фото: Суспільне Луцьк

На території Луцького молодіжного центру відкрили другий міський город. Господарювати на ділянці зможуть молоді люди та підлітки, – розповіла Суспільному начальниця відділу управління сім'ї, молоді та спорту Луцької міської ради Заріна Дацик.

Молодь, яка долучається до заходів у молодіжному центрі двічі-тричі на тиждень, каже посадовиця, матиме змогу доглядати за висадженими рослинами.

Міський город в Луцьку
На Глушець у Луцьку облаштовують другий міський город. Фото: Суспільне Луцьк

Зі слів голови громадської організації "Нуль відходів Луцьк" Катерини Демидюк, на городі є сім грядок, на котрих ростиме зелень і пряні трави, зокрема різні види м'яти, чебрець, полин кока-кола, базилік, томат чері, суниця та інше.

"Ми обрали саме пряні трави, тому що в Луцького молодіжного центру був запит, щоби догляд за цим городом був максимально простим, адже не кожного дня там є працівники. Вони хотіли мати врожай для напоїв, чаїв, бо тут часто проходять заходи, й таким чином не доведеться закупляти в одноразових пакетах", – каже лучанка.

Як зазначила громадська діячка, діти, працюючи з пряними травами, пізнають такий метод терапії як аромотерапію. "Діткам молоді, мені здається, буде цікаво це досліджувати, зокрема мати гарний врожай для власних чаїв та спецій", – каже лучанка.

Голова громадської організації "Нуль відходів Луцьк" Катерина Демидюк
Катерина Демидюк. Фото: Суспільне Луцьк

На відкриття городу прийшла сім'я Богм. Як розповіла 14-річна Ксенія, скучила за рідним домом і своїм городом у Запорізькій області. "Я прийшла сюди з мамою і сестрою, ми також часто ходимо сюди у молодіжний клуб. Ми зараз будемо садити рослини, мені це подобається я не знаю", – зазначила Ксенія Богма.

Ірина Богма говорить: жили у невеликому будинку й мали власний город. "У нас був невеличкий городик свій, саджали і в бабусі дуже великий город був, сумуємо за цим звичайно. Приїхали сюди, тому що там бойові дії проходять", – сказала жінка.

Другий міський город у Луцьку
Ірина Богма з доньками допомагають облаштовувати міський город. Фото: Суспільне Луцьк

Учасниця заходу Ірина, котра живе неподалік Луцька, принесла на міський город вирощену власноруч розсаду. Каже: хоче долучитись до доброї справи.

"Я б хотіла, щоб про пряні, пряно-смакові, ароматичні трави було більш відомі, тому що це їстівні і одночасно лікувальні трави. Я принесла з собою гісоп, непету (котячу м'яту – ред.), материнку і змієголовник молдавський", – зазначила жінка.

Учасниця відкриття міського городу в Луцьку
Учасниця заходу Ірина. Фото: Суспільне Луцьк

Доглядатимуть земельну ділянку працівники та відвідувачі Луцького молодіжного центру.

Відкриття Міського городу "Сади зростання" в Луцьку
Відкриття міського городу "Молодіжні. Сади зростання". Фото: Суспільне Луцьк

Також на міському городі є облаштований власний компостер, – розповів координатор проєкту Роман Мамосюк. З його слів, це компостер на 1 600 літрів із чотирьох секцій, на якому розмістять інформаційну табличку з правилами поводженнями. Додає: у компостер лучани зможуть приносити органічні рештки.

"В мої обов’язки входить абсолютно все – координування і залучення молоді до цьогол проєкту, організація заходів, а також догляд за городом - полив, збір органічних відходів, підготовка грядок до зимівлі й нового сезону", – додав координатор.

Зі слів громадської діячки Катерини Демидюк, усі, кому цікава тема міського городу й землеробства, можуть долучатися до Луцького міського молодіжного центру, на базі якого можна буде працювати з цим городом.

"Ми закликаємо людей долучатися до цього проєкту. Цей міський город є доступним для всіх охочих молодих людей", – додала голова громадської організації "Нуль відходів Луцьк".

Довідково: Міський город "Молодіжні. Сади зростання" втілений за підтримки проєкту "Сади перемоги", що фінансується урядом Канади.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок