Санлікарі пояснили, чому на Харківщині майже вдвічі зросла добова кількість нових хворих на COVID

Санлікарі пояснили, чому на Харківщині майже вдвічі зросла добова кількість нових хворих на COVID

Санлікарі пояснили, чому на Харківщині майже вдвічі зросла добова кількість нових хворих на COVID
.

Більше тестувань, відпустки, подорожі та люди без масок у громадських місцях — так стрімке зростання кількості COVID-позитивних пацієнтів у регіоні пояснює директорка Харківського лабцентру Любов Махота.

Ймовірні причини росту захворюваності на коронавірус Махота озвучила під час брифінгу 4 серпня. Минулого дня на Харківщині додалося 144 пацієнта з COVID. Попередній рекорд становив 86 хворих за добу.

"Ви бачите, транспорт як працює у нас. Також збільшилися міграційні процеси: виїзд за межі області, країни", — говорить Махота.

Однією з основних причин збільшення показників Махота також називає збільшення кількості проведених тестів. Якщо наприкінці травня за тиждень лабораторії області робили тисячу ПЛР-досліджень, то зараз це чотири тисячі досліджень на тиждень і понад 700 на день:

"Учора ми зробили 721 тест-ПЛР, а всього понад тисячу разом з ІФА-дослідженнями".

Коефіцієнт виявлення у Харківській області, говорить Махота, третій день поспіль перевищує норму у 11%. 4 серпня він склав 15%:

"У зв'язку з загостренням ситуації щодо захворюваності на COVID, навряд чи ми залишимося у "зеленій зоні", — вважає санлікарка.

Рішення про зміну зони ухвалюють щоп'ятниці на комісії із надзвичайних ситуацій.

"Якщо 5 днів поспіль наш регіон буде перевищувати за показниками небезпеки рекомендований рівень, можливо ми будемо віднесені до іншого рівня", — говорить Махота.

Зі 144 людей, в яких підтвердили коронавірус минулого дня, семеро — медики. П'ятеро працюють у Краснокутській центральній районній лікарні.

За словами Махоти, переважна більшість пацієнтів (71%) — це люди віком від 18 до 60 років: "20% — це люди 60+. Ще 9% віком до 18 років".

Більшість хворих вважають, що могли інфікуватися у громадських місцях та транспорті, заявив напередодні заступник голови обладміністрації Тарас Пастух. Він каже, посадовці звернулися до поліції з вимогою посилити контроль за дотриманням правил карантину.

Як зараз стежать за порушеннями карантинних обмежень, Суспільному розповів речник патрульних області Дмитро Гайдук. Слухайте у подкасті Українського радіо Харків:

Що відомо

  • У Харківській області верифіковано 11 лабораторій, які можуть робити ПЛР-тест на коронавірус, з них сім — приватні. Ще одна приватна лабораторія зараз готується до роботи з ПЛР-тестами, каже Махота.
  • Попри напружену ситуацію з COVID, область перебуває у зеленій зоні за показниками МОЗ.
  • На Харківщині діють гарячі лінії з питань коронавірусу: 712-45-00, 97-60-13.
На початок