Готові приймати ще: Кличко розповів про населення столиці під час вторгнення

Готові приймати ще: Кличко розповів про населення столиці під час вторгнення

Готові приймати ще: Кличко розповів про населення столиці під час вторгнення
. Ілюстративне фото: Pexels

Нині у Києві проживає понад 3 з половиною мільйона людей, серед яких 300 тисяч є зареєстровані переселенці. Про це в інтерв'ю Суспільному розповів міський голова столиці Віталій Кличко.

За підрахунками міської влади кількість людей, які проживали у Києві до повномасштабного вторгнення сягала 3,8 млн людей. У березні 2022 року і місті проживало біля мільйона людей, переважна більшість — чоловіки.

Після деокупації Київщини улітку 2022 року люди почали повертатися, зазначає Кличко. На той час населення збільшилося вдвічі — понад 2 млн, а восени вже було майже 3 млн.

"На сьогодні в місті Києві проживає приблизно 3,5 або 3,6 мільйона людей", — зазначає міський голова.

За його словами, серед цієї кількості понад 300 тисяч людей є зареєстрованим переселенцями, а приблизно 50 тисяч людей живе в місті без реєстрації.

Тобто вони приїхали, зняли квартири чи живуть у родичів, і вони не зареєструвались як переселенці. Тобто приблизно 350 тисяч переселенців зараз знаходяться в місті Києві.

Відповідаючи на питання. чи може Київ прихистити ще переселенців Кличко відповів, що у міста вже немає можливості для такого, проте "теоретично декількасот тисяч Київ зможе прийняти".

Що відомо про переселенців у Києві та Київщині

Загалом з 2014 року в столиці зареєструвалися понад 384 тисячі внутрішньо переміщених осіб (ВПО), з яких близько 66 тисяч — діти, понад 64 тисячі пенсіонерів і майже 14 тисяч людей з інвалідністю.

Найбільше громадян переселяються до Києва з Донецької та Луганської областей. Також багато приїжджих із Херсонської, Харківської та Запорізької областей.

Департамент будівництва та житлового забезпечення міста Києва у 2022 році придбав 113 квартир у комунальну власність житла для надання в тимчасове користування, у тому числі внутрішньо переміщеним особам.

Обліком громадян, які потребують житло для тимчасового проживання займаються районні адміністрації Києва, а за розподіл житла відповідає департамент будівництва КМДА.

Як стало відомо з розпорядження Кабінету міністрів №427-р від 12 травня 2023 року, Уряд виділив понад 3,5 млн гривень на розміщення переселенців в Київській області.

На початок