“Неопалима” Вікторія Головіна — історія вінничанки, яка вижила після ракетного обстрілу 14 липня

“Неопалима” Вікторія Головіна — історія вінничанки, яка вижила після ракетного обстрілу 14 липня

“Неопалима” Вікторія Головіна — історія вінничанки, яка вижила після ракетного обстрілу 14 липня
. На фото Вікторія Головіна, яка вижила після ракетного обстрілу Вінниці 14 липня 2022 року. Фото: Суспільне Вінниця

45% опіків тіла отримала вінничанка Вікторія Головіна під час ракетних ударів Росії по центру Вінниці 14 липня 2022 року. Дві пересадки шкіри, два місяці перебування у стаціонарі опікового центру, сотні перев'язок та ін'єкційних процедур. Про те, як жінка відновлювала своє фізичне та психічне здоров'я протягом року, чи змогла впоратися із пережитим, розповіла Суспільному.

Читайте також: У Вінниці 14 липня — День жалоби за загиблими внаслідок ракетного удару

"Я була на робочому місці, пролунав сигнал тривоги і я вийшла в двір Будинку офіцерів. Сіла і почула гуркіт літака, тоді мені здавалося, що це саме літак", розповіла жінка.

Вікторія Головіна працювала комендантом у Будинку офіцерів. Каже, що рік минув, а деталі того дня і досі перед очима.

"Після того, як я уже вставала з землі, побачила центральний купол церкви, який просто "ходив" туди-сюди. І я злякалася, що він впаде на мене, почала бігти в бік "Петроценту", що по вулиці Коцюбинського", – згадує Вікторія.

"Першим спасінням для мене стала калюжа"

Оговтавшись побачила задимлене повітря та траву, що палала. Одяг, каже жінка, горів прямо на ній.

"Першим порятунком для мене стала калюжа. Там у нас завжди голуби та горобці купалися. Лягла в цю калюжу і трошки себе охолодила. Але в мене ще по боках горіла сукня. Вийшла на дорогу і в стані афекту та адреналіну відкрила двері в машину і сказала, що я військова і ви мене маєте довезти до лікарні, бо я поранена", – розповіла жінка.

Отримані травми та реабілітація

Того дня Вікторія Головіна отримала 45% опіків тіла, травму ключиці та частково втратила слух. Далі були два місяці в опіковому центрі. Перенесла дві пересадки шкіри та операцію з відновлення барабанної перетинки. Наразі проходить реабілітацію по програмі всеукраїнського проєкту естетичної медицини “Неопалимі”.

"Я мала таку контузію, що у мене досі свистить в голові й у вусі. Також зламана ключиця, але головне це опіки. Їх 45% це поперековий відділ, стегно, сідниці, це все було у вогні. Мені одразу зробили пересадку, але не вся шкіра прижилася, тому зробили ще одну. Вже мою шкіру знімали зі спини і пересаджували на гомілку. Мені роблять уколи і це дуже боляче, але я мушу терпіти, тому що потрібно відновлюватися, адже це шкіра і дуже великий відсоток", – розповіла Вікторія Головіна.

Вікторія Головіна
Фото Вікторії Головіної

Участь в проєкті львівської фотографині

Аби сприйняти себе новою та показати іншим, що понівечені війною тіла – нині норма, Вікторія наважилися взяти участь у проєкті львівської фотографині Марти Сірко.

"Цю фотосесію в першу чергу я зробила для себе, тому що я розуміла, що мені потрібно навчитися себе сприймати такою, яка я є. Зараз моє тіло в такому корсеті зі шрамів та рубців. Адже я не можу повернутися, нагнутися, тому що у мене велика контрактура. Я вчилася по новому ходити і вставати. Таких хлопців і дівчат, дітей і жінок з кожним днем ставатиме все більше і більше, тому що йде війна і ми повинні їх сприймати, як повноцінних людей суспільства", – говорить Вікторія Головіна.

Вікторія Головіна
Фото: Марти Сірко

Для Вікторії війна в Україні триває 9 рік. Сини та чоловік – учасники бойових дій із 2014-го. Сама Вікторія через травми, які отримала під час ракетного обстрілу Вінниці – пішла зі служби. Той день, каже, поділив її життя на до і після.

Що відомо

  • 14 липня близько 11:00 російські війська вдарили крилатими ракетами по Вінниці. Під час повітряної тривоги дві ракети над областю збили сили ППО, дві — потрапили в центр міста.
  • Ракетні удари по місту завдали з акваторії Чорного моря.
  • 154 травмованих отримали медичну допомогу. До травмпункту відділення невідкладної допомоги міської клінічної лікарні доставили понад 50 поранених. Стан різного ступеню важкості.
  • Унаслідок ракетного обстрілу у Вінниці 49 житлових будинків зазнали руйнувань, вони розташовані неподалік від місця теракту, що стався 14 липня. У будинках вибиті вікна, зламані двері, пошкоджені стіни та вщент зруйновані перегородки.
  • На початку року СБУ повідомила Осіпову про підозру за організацію систематичних ракетних ударів з акваторії Чорного моря по українських густонаселених пунктах.
  • У Краснодарі в Росії 10 липня застрелили заступника начальника міського відділу з мобілізаційної роботи та командира підводного човна "Краснодар" Станіслава Ржицького.

На початок