У Житомирі батьки учнів розбомбленого ліцею №25 подають до суду через незгоду з рішенням про демонтаж ліцею

У Житомирі батьки учнів розбомбленого ліцею №25 подають до суду через незгоду з рішенням про демонтаж ліцею

У Житомирі батьки учнів розбомбленого ліцею №25 подають до суду через незгоду з рішенням про демонтаж ліцею
. Житомир, 20 червня 2023 року. Фото: Ірина Кирилович для Суспільне Житомир

30 червня та третього липня в Єдиному державному реєстрі судових рішень було оприлюднено три ухвали Житомирського окружного адміністративного суду про відкриття проваджень у справі про демонтаж житомирського ліцею №25. У коментарі Суспільному Житомир один із позивачів Володимир Духніч розповів, що позови про визнання протиправним демонтажу ліцею подали батьки учнів ліцею №25.

Володимир каже, що він та ще кілька представників батьківської спільноти подавали позов до суду на рішення міської ради про те, що школу, розбомблену у березні 2022 року авіаударом армії РФ, збираються зносити.

"Є два висновки: одним експертним висновком було підтверджено, що школа підлягає ремонту, а потім був замовлений інший висновок й інший спеціаліст заявив, що не можна її відремонтувати, і на основі цього, я так розумію, було прийняте таке рішення міською радою. Але чому, якщо один експерт каже, що не можна відновити, а інший каже, що можна, то беруть до уваги того, який каже, що не можна відновити? Там багато таких моментів", – розповідає Володимир Духніч.

Зі слів Володимира, його дитина також навчається у ліцеї №25. Умови для навчання, які запропонувала учням ліцею міська рада, не влаштовують, ані дітей, ані батьків.

"Чому в таких містах як Миколаїв, які постійно обстрілюють, школи відновлюють, а в нас тут, виходить, все дуже класно – ми будуємо дороги, вкладаємо мільйони в стадіони, а як справа доходить до школи, то це після війни і то не факт і невідомо, чи буде. В цьому ліцеї вчаться діти, в тому числі, моя дитина, і вже другий рік не можуть знайти школу, щоб діти мали нормальний навчальний процес. Те, що пропонувала міська рада – те не влаштовує 95% всієї школи. А оті 5% забрали документи і подали в інші школи, а всі інші чекають, бо дітям треба нормально навчатися. Батьки і діти втомилися від цієї ситуації невизначеності. В нашій області одна школа постраждала, а за півтора року її ніхто навіть не збирається відновлювати. Тим більше, що ніхто не говорив, що після демонтажу там будуть зводити нову школу. Її збираються демонтувати, а що там буде побудоване і коли – це вже ніхто не знає", – каже Володимир і додає: батьки і далі збираються відстоювати свою позицію у суді.

Житомирський окружний адміністративний суд призначив розгляд позову Володимира Духніча на 18 липня. 18 та 21 липня суд розглядатиме ще два позови щодо визнання протиправним демонтажу ліцею №25.

Що відомо про ситуацію з демонтажем житомирського ліцею №25

Житомирський ліцей №25 війська РФ розбомбили четвертого березня . Як ліцей виглядав після авіаудару можна подивитися у відео Суспільного. Згодом росЗМІ використали фото розбомленого житомирського ліцею у якості ілюстрації в статті про руйнування будинку у Маріуполі.

Зранку 19 березня у Житомирі територію розбомбленого ліцею прийшли прибирати комунальники, а також вчителі, батьки учнів та самі учні. Паралельно тривали пошуки приміщення, де у новому навчальному році вчитимуться учні ліцею №25. Наприкінці травня стало відомо, що учні старших та молодших класів ліцею вчитимуться в окремих приміщеннях.

23 лютого на сесії Житомирської міськради депутати підтримали рішення про списання та демонтаж будівлі ліцею №25. За попередніми обрахунками, на це мало піти дев'ять мільйонів гривень. У травні стало відомо Житомирська міська рада попередньо запланувала на демонтаж ліцею №25 суму у 18 мільйонів 599 тисяч гривень.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок