Справу екскерівника СБУ Харківщини Дудіна передали до суду. Що встановило слідство

Справу екскерівника СБУ Харківщини Дудіна передали до суду. Що встановило слідство

Справу екскерівника СБУ Харківщини Дудіна передали до суду. Що встановило слідство
. Фото: Associated Press

Справу про державну зраду та порушення порядку несення військової служби щодо колишнього керівника СБУ у Харківській області Романа Дудіна передали до суду.

Про це 12 липня повідомив Офіс Генпрокурора.

"Розслідуванням встановлено, що екскерівник Управління СБУ в області, володіючи інформацією про проведення 24 лютого 2022 року збройними силами РФ наступальної операції на територію України, вчиняв незаконні дії, спрямовані на проведенні підривної діяльності проти України з метою заподіяння шкоди обороноздатності та державній безпеці", — сказано у повідомленні.

Він був переконаний в успішності операції держави-агресора та розраховував на поблажливе ставлення до себе зі сторони окупаційної влади РФ

За даними пресслужби, слідство встановило, що обвинувачуваний:

  • організував спробу відсторонити керівника ОВА Олега Синєгубова від виконання його обов'язків;
  • дискредитував чинну владу м. Харкова та Харківської області шляхом висвітлення в засобах масової інформації недостовірної інформації з метою дестабілізації ситуації в області;
  • перешкоджав функціонуванню єдиної системи управління сил безпеки та сил оборони і подальшої бездіяльності органів безпеки м. Харків та Харківської області;
  • не забезпечив виконання покладених на УСБУ в Харківській області завдань та за відсутності жодних законних підстав віддав наказ особовому складу управління покинути адміністративне приміщення та територію м. Харків за відсутності передумов для цього;
  • створив умови для здачі РФ зброї, бойових припасів, засобів забезпечення бойових дій, засобів індивідуального захисту військовослужбовців, які перебували в будівлі СБУ.
  • залишив місце несення служби без поважних причин.
Роман Дудін
Роман Дудін. Фото: Євген Малолєтка/AP

У пресслужбі ДБР повідомили, що слідчі завершили досудове розслідування у березні 2023 року.

"Після завершення досудового розслідування сторона захисту намагалась затягувати процес ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, хибно вважаючи, що це призведе до порушення процесуальних строків та, як наслідок, дозволить уникнути відповідальності", — сказано у повідомленні.

Роману Дудіну загрожує довічне ув’язнення: "Після ознайомлення стороною захисту справа буде передана до суду"

Що відомо про справу Романа Дудіна

  • Роман Дудін очолював Управління СБУ у Харківській області з березня 2020 року.
  • У лютому 2022 року, перед вторгненням РФ до України, Дудін був серед тих, хто запевняв, що Харківщина надійно захищена, а УСБУ пильно стежить за ситуацією на кордоні. 24 лютого російські війська захопили північ та схід Харківської області, просуваючись до Харкова.
  • Президент України Володимир Зеленський звільнив Дудіна з посади після поїздки на Харківщину 29 травня. Тоді глава держави сказав, що посадовець "не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто".
  • У квітні в інтерв'ю сайту "Факти" Дудін розповідав, як викривають підозрюваних у держзраді: "СБУ щодня в тісній взаємодії з прокуратурою знаходить нові факти, затримує людей. Це процес, який не зупиняється ні на хвилину, а з початком війни він активізувався, напевно, в сто разів".
  • Серед останніх інтерв'ю на посаді керівника обласного Управління СБУ Романа Дудіна — коментар для Associated Press про затримання ймовірних колаборантів у регіоні: "Дуже швидкий темп задають наші Збройні сили, ми мусимо їм відповідати, надавати інформацію і працювати так, щоб їм не били у спину".
  • Після звільнення з посади Дудін публікував відео та дописи з критикою голови Харківської ОВА, військових, міського голови та інших посадовців.
  • 11 вересня Офіс Генпрокурора підтвердив затримання Романа Дудіна. Його підозрюють у державній зраді та самовільному залишенні місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок